Širenje (ne)kulture

Polomljena stabla u parku: Znak mira i prijateljstva na mostarski način

''Netko ih je prije dvije noći sve polomio, zavrnuo grane i to baš na tim mladim sadnicama koje smo zasadili prije četiri godine'', govori za Bljesak.info Bojan Spasojević magistar poljoprivrede pejzažne arhitekture.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 07. 2019. u 11:31 K.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četiri mlade sadnice japanske trešnje polomljene su mostarskom parku Zrinjevac. Riječ je o jednoj o najljepših japanskih trešanja koje su još 2005. godine posađene u Mostaru, u suradnji s asocijacijom Ipil Ipil no Kai, a sve u svrhu širenja japanske kulture u BiH.

''Trešnje smo zapravo proizveli ovdje, kalemi su došli iz Japana, zajedno s nama posadio ih je čuveni majstor za kalemarstvo iz Japana. Netko ih je prije dvije noći sve polomio, zavrnuo grane i to baš na tim mladim sadnicama koje smo zasadili prije četiri godine'', govori za Bljesak.info Bojan Spasojević magistar poljoprivrede pejzažne arhitekture.

Vandal 'znao što čini'

Ističe kako je ovaj vandalizam tužan i žalostan jer se radi o jednoj od najljepših japanskih trešanja od svih kultivara, kojih ukupno ima negdje oko 280, a obzirom da su polomljene sve mlade sadnice, smatra kako je to bilo namjerno, odnosno da se radilo o vandalu koji je 'znao što čini'.

Foto: Čitatelj / Netko je znao što čini

Predstavnici asocijacije Ipil Ipil no Kai svake godine, od 2005. godine, kako nam objašnjava Spasojević, dolaze u kontrolu stabala, mjere ih, pregledavaju, te pokrpe sva oštećenja. No, u ovom slučaju, bit će teško sanirati nastalu štetu.

''Ostavio sam ovaj slučaj par dana da se vidi što je netko uradio zatim ću pokušati uraditi sanaciju, iako je to teško jer su sva stabla sad izgubila svoju formu'', govori Spasojević koji će o svemu izvijestiti i policiju.

Ovo nije prvi ovakav slučaj. Naime, trešnje su u Mostaru sađene u više navrata na 12 lokacija, a ukupno je polomljeno oko 30 sadnica. Uz trešnje, kako govori Spasojević, lome se i druga stabla te je u Mostaru, u posljednjih desetak godina, polomljeno negdje oko 350 mladih stabala.

Nema efekta

Na upit kako se boriti s ovakvim vandalima, Spasojević odgovara: ''Nema efekta i nema adekvatnih reakcija ni sankcija. Unatoč činjenici da sve svaki put vandalizam prijavi, ništa se ne dogodi. Imali smo čak slučaj gdje su građani vidjeli osobu koja lomi, uslikali, pa čak i u jednom navratu snimili video i slali prijavu, no ništa se nije dogodilo''.

Foto: Čitatelj / Dobrodošlica u mostarskom parku Zrinjevac

Inače, japanska trešnja nacionalni je simbol ove zemlje, čije sadnice Japan godinama donira Mostaru u znak mira i prijateljstva. U zemlji izlazećeg sunca, svakog travnja, već tisućama godina živi tradicija promatranja cvjetanja trešanja (hanami) u gradskim parkovima uz obiteljske zabave.

U prošloj godini u bh. prijestolnici je održan i Festival japanske trešnje, te su predstavnici ove asocijacije u planu imali isti festival, u svrhu širenje kulture, održati i u Mostaru. Nakon ovakve 'dobrodošlice', u svrhu širenja nekulture, pitamo se za koga?

Kopirati
Drag cursor here to close