Zaiskrilo u vijećnici

Grad će preispitati kazne Mo Parkinga - Stupići ostaju!

Silvio Bubalo kazao je kako Zakon jasno definira da ako parkirate automobil na cestu možete dobiti prekršajni nalog isključivo od nadležne policijske stanice, a ne od poduzeća Mostar Parking.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 05. 2024. u 12:00 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mi smo ovom Odlukom, greškom ili neznanjem dali Mo Parkingu ovlasti koje on po Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa na cestama u BiH ne može imati", kazao je u utorak vijećnik HRS-a Silvio Bubalo tijekom sjednice Gradskog vijeća Mostara. 

On je vijećnicima izlagao Odluku o izmjenama Odluke o načinu organiziranja, upravljanja i korištenja javnih parkirališta na području Grada Mostara.

Policajac, ne djelatnik Mo Parkinga 

Kako je Bubalo pojasnio, članak 2., stav 2. Zakona jasno to definira.

"Kaže: 'Kontrolu i reguliranje prometa na cestama u BiH obavljaju ovlaštene osobe nadležnog tijela unutarnjih poslova'. Znači ako parkirate automobil na cestu možete samo isključivo od nadležne policijske stanice dobiti prekršajni nalog. Ne nikakav u vidu parking karte ili nečega. Ovdje se govori o zagrađivanju, pregrađivanju, parkiranju u jednosmjernoj ulici u jednu traku Mo Parking nema tu ovlast. Tu ovlast, isključivo po Zakonu, ima nadležna policijska stanica", istaknuo je vijećnik HRS-a.

Dodao je kako kaznu za takvo parkiranje može napisati samo policajac, a ne djelatnik Mo Parkinga.

"Mislim da je ovdje svima jasno koja je ovlast Mo Parkinga; naplaćivanje zauzete i označene javne površine. Sve ostalo radi policija. Možemo mi donijeti odluku koju hoćemo, ali ona mora biti u skladu sa Zakonom. Zakon je uvijek iznad odluka lokalnih samouprava", te dodao kako su oni Mo Parkingu dali ovlasti koje Mo Parking nikako ne može imati.

Istaknuo je kako će se brisanjem tog članka uskladiti sa Zakonom te da je riječ o tehničkoj izmjeni.

Stupići

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić naglasio je kako će, ako je napravljen propust, to provjeriti Služba za pravne poslove.

"Ono što mene nevjerojatno fascinira kod izvjesnog vijećnika je to da ima nevjerojatnu potrebu i trudi se da oko Mostar Parkinga napravi neku priču koja nije takva. Ono što svi svjedočite i vidite je da Mostar Parking funkcionira kao javno poduzeće, da je u Gradu Mostaru konačno uređen parking. Naravno, da imamo nekakvih izazova koji se planiraju riješiti u dogledno vrijeme počev od stupića oko kojih je ista ta ekipa napravila aferu", kazao je Kordić te dodao:

"Međutim, stupići su pozdravljeni od strane građana, pogotovo od građana s poteškoćama u kretanju kojima je ovo dobro rješenje i naravno da ćemo nastaviti dalje u tom smjeru".

Kordić je istaknuo kako su izbori za dva mjeseca te će građani sami procijeniti tko je odradio dobar posao u Gradskom vijeću.

"Mi ćemo Odluku još jednom pravno preispitati s obzirom na to da je postavljena sumnja da u Odluci postoje neke protuzakonite odredbe, ako to bude tako Odluka će sigurno biti prepravljena", naveo je gradonačelnik.

"Zakon je jasan"

Vijećnik Bubalo u odgovoru gradonačelniku istaknuo je kako mu je fascinantan pokušaj pravdanja nečega što se ne može opravdati.

"Što se tiče parkiranja, Zakon je jasan. Policijska stanica. Svaki put kada nas netko tuži, troškovi su naši jer ćemo svaki put izgubiti. Ovo je što se tiče interesa Grada, a ne svojih miljenika", kazao je Bubalo te dodao:

"Stupići, to je vrlo jednostavno. Također, Zakon tvrdi da Gradsko vijeće donosi Odluku, ne može donijeti gradonačelnik. Ne možemo pravdati kršenje Zakona na osnovu toga je li se netko nekome sviđa ili ne sviđa. Nije to švedski stol pa da ja izaberem što mi odgovara. Zakon je takav kakav je, ili ga izmijeniti ili se ponašajte u skladu s njim. Druge nema".

Dodao je kako ne mogu preuzimati ovlasti drugih organa i viših razina.

"Zakon točno propisuje koje su ovlasti gradonačelnika, koje su ovlasti Gradskog vijeća. Ponašajmo se u skladu s tim. Mi se ne miješamo nikome, samo dajte da radimo ono što je naše da bi funkcioniralo onako kako treba i da ide, što kaže policija, po P.S.-u!", zaključio je Bubalo.

Uspješna priča

Gradonačelnik Kordić naveo je kako je zadnjih godina najviše slušao tezu: "Nije u našoj nadležnosti pa eto što ćemo sad. Nečija je tuđa nadležnost", te dodao kako bi se ta rečenica trebala izbaciti iz vokabulara u BiH.

"Mislim da to ovo Gradsko vijeće radi, da je Odluka o Mostar Parkingu i Javno poduzeće Mostar Parking uspješna priča kao i Zračna luka Mostar, kao i Komunalno Mostar, kao i svih devet javnih poduzeća u Gradu Mostaru i taj rezultat ne može nitko ukaljati koliko god se on trudio", naveo je Kordić.

Istaknuo je i kako je on veći legalist od svih jer on potpisuje te odluke i za njih odgovara.

Vijećnik Bubalo kazao je kako su nadležnost Gradskog vijeća stupići te on s kolegama vijećnicima želi tu nadležnost.

"Što se tiče nepropisnog parkiranja, tu nema preuzimanja nadležnosti. Mi otimamo tuđu nadležnost i hoću da budem legalist da se ne bavim onim što mi Zakon ne dopušta", ponovio je Bubalo.

Ništa do iduće sjednice 

Rješenje je ponudio predsjedatelj Gradskog vijeća Salem Marić koji je predložio da se sve ostavi za iduću sjednicu te da vijećnik Bubalo službeno zatraži odgovor Službe za pravne poslove je li to u skladu sa Zakonom ili nije.

"Neće me nitko natjerati da glasam za nešto što je protiv Zakona", kazao je Marić.

Takvo rješenje prihvatio je vijećnik HRS-a Silvio Bubalo te je dogovoreno da će do sljedeće sjednice Gradskog vijeća vijećnicima biti dostavljeno tumačenje pravne službe.

Kopirati
Drag cursor here to close