Gradsko vijeće nije reklo svoje

Gradski inspektor protiv Grada: Mostarski stupići prekršili su zakon

Stručno-savjetodavno Povjerenstvo za sigurnost prometa daje prijedlog za unapređenje prometa na području Grada koji bi trebao biti odobren od Gradskog vijeća…
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 05. 2024. u 13:30 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog za unapređenje prometa na području Grada bi trebao biti odobren od zakonodavnog organa odnosno Gradskog vijeća Grada Mostara što se nije dogodilo u slučaju postavljanja stubića koji bi na mostarskim ulicama spriječili nepropisno parkiranje.

Naime, na traženje vijećnika Hrvatske republikanske stranke, inspektor za puteve Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara došao je do akta Odjela za Urbanizam i građenje od 2. travnja 2024. godine kao i Elaborata od 2. travnja 2024.. s prikazima i koordinatama lokacija na kojima se predviđa postavljanje prometnih stubića.

Bez autora i pečata

''Iako Elaborat koji je, kako se navodi, sastavni dio navedenog rješenja izrađenog od ovlaštenog organa upravitelja javnih puteva na području Grada nema podatak o stručnom nositelju kao autoru Elaborata niti pečata službene ovjere od Odjela za urbanizam i građenje'', naveo je inspektor za puteve i naveo kako u konkretnom slučaju ne može propitivati legalnost zdanog akta rješenja.

Inspektor upozorava kako se odlukom o sigurnosti cestovnog prometa na poručuj Grada Mostara predviđa da stručno-savjetodavno Povjerenstvo za sigurnost prometa daje prijedlog za unapređenje prometa na području Grada koji bi trebao biti odobren od zakonodavnog organa odnosno Gradskog vijeća Grada Mostara.

Odgovor je inspekcija uputila Hrvatskoj republikanskoj stranci koja je navela kako će stubići morati biti uklonjeni, a regulacija i označavanje prometnica će se morati odraditi sukladno zakonu i planu koje mora odobriti gradsko vijeće.

Suglasnost Vijeća

''Ono što se može vidjeti iz Rješenja o inspekcijskom nadzoru jeste kako je Služba za inspekcijske poslove dokazala kako je Rješenje o postavljanju istih protuzakonito doneseno od strane gradonačelnika Marija Kordića. Zakon o cestama je jasno definirao kako se održavanje, zaštita, rekonstrukcija i obnova  prometnica radi na osnovu Godišnjeg plana, na koje suglasnost mora dati gradsko vijeće'', navodi mostarski ogranak HRS-a i dodaje kako je mostarski gradonačelnik ''u potpunosti zaobišao Gradsko vijeće i na osnovu Elaborata, koji nema niti potpisa, niti službene ovjere autora, izdao Rješenje na osnovu kojeg je ovlastio Mo parking za postavljanje prometnih barijera''.

''Ovim činom'', navodi HRS, ''direktno je prekršeno više članaka zakona, budući da je Rješenje moralo biti odobreno od strane Gradskog vijeća. Gradonačelnik Mario Kordić samostalno nema nikakvu nadležnost odlučivanja o postavljanju prometnih barijera''.

Iz poduzeća Mo Parking nam je rečeno kako su oni samo poštivali odluku koja im je dostavljena pa su ranije objavili kako će se postavljanje stubića ''vršiti na području Grada Mostara sukladno Elaboratu i Rješenju Odjela za Urbanizam Grada Mostara, u kojemu su definirane lokacije i tehničke specifikacije stubića''.

Kopirati
Drag cursor here to close