Veza

Idemo do Kine: Medvedev odobrio gradnju autoputa dugog 2.000 kilometara

Ruski premijer je odobrio prvu fazu projekta, koja će biti realizirana kao privatno-javno partnerstvo između privatnih investitora i državnih sredstava.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 07. 2019. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev odobrio je izgradnju blizu 2.000 kilometara dugog autoputa koji bi trebalo da poveže Rusiju sa Kinom, objavila je ruska državna agencija RIA Novosti.

Ruski premijer je odobrio prvu fazu projekta, koja će biti realizirana kao privatno-javno partnerstvo između privatnih investitora i državnih sredstava. Cijeli projekat koštat će nevjerovatnih 9,4 milijardi dolara, a RIA Novosti prenosi da je do sada kupljeno preko 80 posto zemljišta na kom će se protezati budući autoput.

Autoput će se od rusko-kineske granice prostirati na zapad i predstavljat će najkraći put za kopneni transport robe iz Kine u Europu. Također, olakšat će će automobilski promet između Europe, Zapadne Rusije i Centralne Azije.

Autoput Meridijan samo je jedan od projekata koji imaju za cilj da poboljšaju infrastrukturu u tom dijelu svijeta.

Kineski predsjednik Xi Jinping lansirao je 2013. godine globalnu infrastrukturnu politiku u cilju izgradnje luka, puteva i željeznice kako bi se napravio novi trgovinski koridor koji će povezati Kinu sa Azijom, Afrikom i Europom, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close