Sjednica

Grad Mostar pomagat će kupnju prve nekretnine – Ne morate dizati kredit

Grad Mostar će subvencionirati rješavanje prve stambene nekretnine u iznosu od 100 KM po četvornom metru stambene površine, s tim da će se subvencionirati najviše do 75 četvornih metara stambene površine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 04. 2024. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mora li se prva nekretnina kupovati samo ako se podigne kredit, bila je jedna od tema o kojoj se žustro raspravljalo na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara na točki dnevnog reda o subvencioniranju kupnje prve nekretnine.

Moglo se čuti kako netko može naslijediti novac, dobiti pozajmicu od nekoga ili čak dobiti na kladionici. Tako da za pravu nekretninu kupci neće morati dizati kredit.

Raspravljalo se i o tome mogu li samohrani roditelji ući u kategoriju onih koji mogu dobiti subvenciju za prvu nekretninu pa se čulo obrazloženje kako su i samohrane obitelji - obitelji.

Odbijena je i inicijativa da se iznos poveća sa 100 KM po četvornom metru na 150 KM jer se, kako je navedeno, očekuju porezne olakšice s kantonalne razine.

Odlukom se propisuje subvencioniranje prve stambene nekretnine za mlade obitelji a pod pojmom mladi podrazumijevaju se sve punoljetne osobe mlađe od 38 godina.

Grad Mostar će subvencionirati rješavanje prve stambene nekretnine u iznosu od 100 KM po četvornom metru stambene površine, s tim da će se subvencionirati najviše do 75 četvornih metara stambene površine. Maksimalni iznos novčane subvencije je 7.500,00 KM.

Stambena nekretnina koja je predmet prijave mora se nalaziti na području grada Mostara, a podnositelji zahtjeva trebaju imaju prebivalište i živjeti na području grada Mostara.

Stan/kuća treba biti kupljena nakon objavljivanja Javnog poziva za subvencioniranje prve nekretnine i a ugovor zaključen o kupoprodaji stana/kuće u obliku notarski obrađene isprave u razdoblju od 1.1. do 31.12. tekuće godine u kojoj je objavljen Javni poziv.

Kopirati
Drag cursor here to close