Provjera horizontalne signalizacije

Grad Mostar planira nabaviti uređaj - mjerit će se jesu li zebre dobro iscrtane

Mostar planira nabaviti uređaj za mjerenje horizontalne signalizacije
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 12. 2023. u 10:02 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar ima namjeru nabaviti uređaj za mjerenje horizontalne signalizacije točnije retroreflektometar za koji želi izdvojiti 10.000 KM.

''Uređaj koji je predmet nabavke je neophodan za ispitivanje, kontrolu kvalitete izvedenih radova bojenja horizontalne signalizacije na ulicama, cestama na području Grada Mostara. Upotrebom uređaja utvrđuje se da li rezultati ispitivanja odgovaraju karakteristikama kvalitete koje su zadane i ugovorene sa izvođačem radova iscrtavanja horizontalne signalizacije koji je odabran putem javne nabavke'', navedeno je u prijedlogu Proračuna Grada Mostara koji će se naći pred vijećnicima na idućoj sjednici Gradskog vijeća grada Mostara.

Neiscrtani pješački prijelazi bili su aktualna tema prilikom početka školske godine, a gradski vijećnici su pokretali i inicijative za prebojavanje i osvježavanje prijelaza.

Pisali smo i kako je za tekuće održavanje horizontalne i vertikalne signalizacije utrošeno samo osam posto planiranih sredstava.

Kada se izgubi ugovor...

Podsjetimo, u Live podcastu na našem portalu o ovoj temi govorio je i gradonačelnik Mostara Mario Kordić, poručivši kako je često i on sam nezadovoljan odrađenim poslom, te je poručio da će se nakon svakog ofarbanog prijelaza mjeriti je li dobro urađeno.

''Za farbanje horizontalne signalizacije je odgovorno Komunalno koje nema kapacitet, pa na tenderu daju nekom od podizvođača. Oni planiraju novac za jedno farbanje koje nije dovoljno'', rekao je Kordić. Poduzeli su izvjesne korake, rekao je gradonačelnik, dodajući da postoji uređaj koji mjeri je li nešto dobro ofarbano.

''Nakon završetka posla izmjerit ćemo pa vidjeti ako ne nude zadovoljavalo norme, nećemo platiti taj posao i prekinut ćemo ugovor s njima. Godinama je pušteno labavo da se radi, mi smo svi to zamjerali, pa pisali po portalima javljali novinarima, ali nije bilo konsekvenci. Onog momenta kad izgubite ugovor na sljedećem poslu ćete razmisliti'', rekao je Kordić.

Mjerit će se ''sve do jedan'' pješaki

Dodao je da će izmjeriti sve do jedan pješački prijelaz i to je način, smatra da iskontroliraju sve. A razmišljalo se i o provjeri kvalitete asfalta. 

Inače, 2021. godine mostarsko komunalno poduzeće zatražilo je podatke o bijeloj boji koja se koristi za crtanje horizontalne signalizacije na mostarskim cestama. Već duže vremena je u Mostaru prisutan problem održavanja horizontalne signalizacije - iscrtavanje punih i isprekidanih crta, pješačkih prijelaza, parkirališta te ostalih oznaka koje se nalaze na cesti, a često se događa da samo par dana nakon farbanja boja naprosto nestane. 

No javnosti od tada nije poznato kako nam i kojom bojom farbaju ceste. 

Kopirati
Drag cursor here to close