Ideja

Grad Mostar će izuzimati nekretnine za proširenje Ilićke ulice?

U odluci, naime, stoji kako će Grad Mostar, radi proširenja neuvjetne prometnice morati pokrenuti procese izuzimanja nekretnina a sve zbog javnog interesa.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 12. 2023. u 09:55 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''S obzirom da je izgradnjom SKB Mostar, širenjem grada i izgradnjom novih stambenih objekata zadnjih godina došlo do povećanja prometa, time sigurnosti pješaka, Ilićku ulicu je potrebno proširiti'', stoji u prijedlogu odluke o kojoj će raspravljati mostarski gradski vijećnici.

U odluci, naime, stoji kako će Grad Mostar, radi proširenja neuvjetne prometnice morati pokrenuti procese izuzimanja nekretnina a sve zbog javnog interesa.

''Postojeća Ilićka ulica koja se nalazi u gradu trenutno nema nikakav nogostup, a širina prometnice koja je dvosmjerna na pojedinim dijelovima iznosi svega 3.5 metara. Posebnu opasnost za promet i žitelje koji žive stvaraju stari potporni zidovi građeni 60 tih godina koji su dotrajali te prijeti urušavanje prometnice pojedinim dijelovima. Uvjet za provođenje izvlaštenja nekretnina je donošenje odluke o utvrđivanju javnog interesa. Provođenje postupka izvlaštenja omogućiti će izgradnju prometnice čime će se trajno riješiti postojeći problemi i gužve u tom naselju'', navodi se u odluci o kojoj će glasati gradski vijećnici.

Uz to, navodi se kako nadležni organ uprave može provesti postupak izvlaštenja nekretnina za izgradnju prometnice i izvođenja radova te da je Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH utvrđeno da jedinice lokalne samouprave imaju pravo na pokretnu i nepokretnu imovinu.

''U članku 35. istog Zakona, utvrđeno je da Vijeće jedinice lokalne samouprave odlučuje o pribavljanju, korištenju, upravljanju i raspolaganju imovinom jedinice lokalne samouprave. Isto tako, i članka 28. Statuta Grada Mostara propisuje nadležnost Gradskog vijeća za odlučivanje o svim pitanjima u skladu sa ustavima i zakonima'', navodi se u pripremljenoj odluci.

Kopirati
Drag cursor here to close