Ni na cesti....

Mostarske zebre nisu ni na papiru

Utrošeno je samo osam posto novca planiranih za tekuće održavanje horizontalne i vertikalne signalizacije, a pješački prijelazi su i dalje nevidljivi.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 09. 2023. u 11:20 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po podacima o izvršenju Proračuna Grada Mostara, za tekuće održavanje horizontalne i vertikalne signalizacije utrošeno je samo osam posto planiranih sredstava, pa je još manje opravdanja za neiscrtane pješačke prijelaze.

Naime u proračunu je planirano 600.000 KM, a od 1. siječnja do 30. lipnja potrošeno je 46.276 KM.

Kako se navodi ova proračunska sredstva utrošena su za održavanje semaforske signalizacije na ukupno 13 raskrižja, te utrošak električne energije za stubiće i rampu.

Samo pet naloga

U prvom polugodištu 2023. godine J.P. Komunalno je dostavljeno pet radnih naloga da se realiziraju.

Kako se navodi u izvješću, kojeg smo imali na uvid, radni nalozi nisu urađeni tako da nije ništa potrošeno od predviđenih sredstava za vertikalnu signalizaciju iz proračuna za period od 1. siječnja do 30 lipnja, po stavci Tekuće održavanje horizontalne i vertikalne signalizacije, navodi se u obrazloženju izvršenja proračuna.

Na posljednoj, 36. sjednici Gradskog vijeća čak je podnesena i vijećnička inicijativa za obnavljanje i iscrtavanje pješačkih prijelaza, koji su, barem prije početka nove školske godine.

''Ima li plan? Kada se obilježavaju crte na ulicama, znakovi i pješački prijelazi. Trenutno je loše i slabo vidljivo stanje, a boja je skoro i nestala. Ružno je i neuredno, loše izgleda i sigurnosni je problem, jer je počela nova školska godina'', kazao je vijećnik Tomislav Primorac (HDZ) koji je podnio inicijativu.

U gradu pak imamo i uliva u kojima nikako ne postoje pješački prijelazi, tako Ulica hrvatske mladeži, nekadašnja Omladinska, u kojoj su smješteni vrtić, poslovni objekti, brojne prodavaonice, pa čak i kantonalno ministarstvo, nema niti jednog pješačkog prijelaza. 

Bljeska oko nevidljivog prijelaza

Iako je pod parolom 'sigurnost pješaka kao najugroženijih sudionika u prometu je izuzetno važna', Grad Mostar ranije na pješačkim prijelazima u gradu Mostar postavio svjetleće bljeskalice.

Grad Mostar je, kako kažu, kontekstu sigurnosti pješaka u prometu, na preko 60 pješačkih prijelaza u gradu postavio ukupno 300 svjetlećih bljeskalica kao upozorenje vozačima na oprez i smanjenje brzine jer se približavaju pješačkom prijelazu, koji se ne vidi.

U konačnici nameće se pitanje, znaju li djelatnici gradskih službi potrošiti novac koji imaju i zašto ga ne troše za predviđeno održavanje.

A ranijih godina potezalo se i pitanje sadržaja bijele boje kojima se crta horizontalna signalizacija na mostarskim cestama, jer boja nestane samo nakon nekoliko dana, a nije u pitanju optička iluzija.

Car ima novca za novo ruho, samo je pitanje zašto ga ne vidimo i zašto su nam zebre 'gole'.

Kopirati
Drag cursor here to close