Ulica kralja Tomislava

Mostar: Osvijetljen pješački prijelaz na nepropisno osvijetljenoj Aveniji

Kada je u pitanju rekonstrukcija javne rasvjete, Mostar se nije proslavio rasvjetom na mostarskoj Aveniji gdje se umjesto poboljšane rasvjete dobio efekt zebre koji ugrožava sigurnost sudionika u prometu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 08. 2023. u 21:02 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novo svjetlo obasjava Ulicu kralja Tomislava u Mostaru, točnije pješački prijelaz koji je dosad više puta bio mjesto prometnih nesreća u kojima su često pješaci prolazili sa tjelesnim ozljedama različitih stupnjeva.

Pješački prijelaz na Aveniji cijelom njegovom dužinom od petka osvjetljavaju led svjetla sa prigodnom signalizacijom koja označava pješački prijelaz.

Grad se nije proslavio rasvjetom

Podsjetimo, kada je u pitanju rekonstrukcija javne rasvjete, Mostar se nije proslavio rasvjetom na mostarskoj Aveniji gdje se umjesto poboljšane rasvjete dobio efekt zebre koji ugrožava sigurnost sudionika u prometu.

Iako je zamjena sustava javne rasvjete u Ulici kralja Tomislava u Mostaru, tzv. Avenija, koja je rađena u sklopu projekta IRENE, dobila zeleno svjetlo od nadzora gradnje, pokazalo se da projekt nije urađen po propisima.

Mjerenja

Pokazala su to i mjerenja koje je proveo portal Bljesak.info u suradnji s tvrtkama koje se bave rasvjetnom djelatnošću koji su upozorili da "definitivno nije vođeno računa o izboru svjetiljki, rasporedu i visini stubova".

"Apsurd u svemu ovom je da je uložen novac u rekonstrukciju rasvjete, a da je osvjetljenje bolje sa starim svjetiljkama.

Problem Avenije su i pješački prelazi. Na jednom mjestu je pješački prelaz u gotovo potpunom mraku (2-3lx), a po pravilu bi trebao biti bolje osvjetljen, da bi automobil koji nailazi na pješački prelaz mogao primijetiti pješaka", poručili su stručnjaci nakon provedenog mjerenja.

Izvršili smo i mjerenje stupova pa smo utvrdili da su oni niži od onoga što je zahtijevao projekt te da su visoki 9,80 metara i da je razmak među njima oko 45 metara.

Iako je projekt IRENE rađen novcem Europske unije, iz Delegacije EU u BiH nisu željeli komentirati propuste u izvedbi poručivši kako je za sve odgovoran Grad.

Ostaje za nadati se kako će ovog puta pojačano osvjetljenje na nepropisno osvijetljenoj Aveniji pridonijeti i manjem broju prometnih nesreća kao i sigurnosti pješaka.

Kopirati
Drag cursor here to close