Kreditne linije

EBRD i EU osigurali kredite od 15,7 milijuna eura za mala poduzeća u BiH

Kroz EBRD kreditnu liniju do sada je financirano 58 projekata, od kojih su 44 projekta već finalizirana i verificirana, a pet će biti verificirano kroz dva mjeseca.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 01. 2018. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i EU uspješno implementiraju program "Podrška konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini (BiH-SME-CSF)", a nakon jedne i pol godine dvogodišnjeg projekta, osigurano je 15,7 milijuna eura EBRD/EU kredita za malo poduzetništvo, te se očekuje da će mala poduzeća primiti više od četiri milijuna eura grant sredstava iz fondova EU.

Iz EBRD-a navode da je najveći problem privatnog sektora i malih i srednjih poduzeća, osim administrativnih barijera, nedostatak kapitala te da iskustva razvijenih zemalja pokazuju da je poduzetnicima potrebno osigurati povoljne financijske poticaje čime bi se osigurala sredstva za investiranje.

Šef ureda EBRD-a u BiH Ian Brown rekao je da su zadovoljni uspjehom programa i zahvalni EU na kontinuiranoj podršci.

''Komplementarni smo u našim ciljevima, a naš pristup i zajednički rad omogućuju nam da utječemo na razvoj gospodarstva u Bosni i Hercegovini'', kazao je Brown.

Šefica Odjela operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Izaslanstvu EU u BiH Andrea Vera istaknula je da je EU uspostavila dugoročnu suradnju s EBRD-om u provedbi programa podrške malim i srednjim poduzećima u Bosni i Hercegovini, dopunjujući kredit EBRD-a grantom iz IPA sredstava.

''Ti programi omogućili su značajne prednosti. Iskustvo EBRD-a u politici malih i srednjih poduzeća u EU ima za cilj omogućiti maksimalne beneficije i daljnje sinergije, olakšavajući uvođenje standarda EU kroz pružanje adekvatnih savjetodavnih usluga kao i bolji pristup financijskim sredstvima'', dodala je Vera.

Tekuća podrška EBRD-a i EU usmjerena je na unaprjeđenje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća na domaćem, regionalnom i europskom tržištu, kroz usklađivanje sa EU direktivama i standardima u oblasti zaštite na radu, zaštite okoliša, te sigurnosti i kvaliteta proizvoda.

Kroz EBRD kreditnu liniju do sada je financirano 58 projekata, od kojih su 44 projekta već finalizirana i verificirana, a pet će biti verificirano kroz dva mjeseca. Najviše financiranih projekata je iz drvoprerađivačke industrije (22 posto), metaloprerađivačke industrije (12 posto) i prehrambene industrije (10 posto).

Mljekara "Pađeni" iz Bileće je jedna od kompanija koja je svoje poslovanje uskladila s odredbama EU, te čiji proizvodi su od 2016. prisutni na tržištu EU.

Direktor mljekare Nenad Vukoje rekao je da ih je EBRD/EU projekt motivirao da završe započetu investiciju koja je ove godine iznosila oko 800.000 eura.

Pojasnio je da su završili cjelinu koja je u mogućnosti preraditi oko 60.000 litara mlijeka na dan u 30 različitih proizvoda, a kroz projekt uspjeli nabaviti liniju za pakovanje jogurta u boce i agregat za proizvodnju električne energije, te proširiti objekt proizvodne sale, priopćeno je iz EBRD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close