Njihovo i naše bla-bla-bla

Duboki džep: Postoji rješenje za nabavku air-tractora

Zemlja baci milijune maraka na nevjerojatne stvari i uz samo malo odricanja mogla bi nabaviti letjelice koje svake godine priziva...
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 04. 2020. u 11:13 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Osobno ću se potruditi da nabava letjelica bude prioritet'', rekao je s piste mostarske Zračne luke Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH.

Obišao je, naime, Radončić crnogorske pilote koji su s air-tractorima pritekli u pomoć pri gašenju požara koji su harali hercegovačkim planinama.

Inače, aviohelikopterska jedinica MUP-a Crne Gore u srpnju 2018. godine preuzela novi avion za gašenje požara tipa “Air tractor AT-802”, čime je obogatila svoju flotu.

Postojala je ''volja''

Tada su crnogorski mediji objavili kako je ova letjelica koštala skoro 2,35 milijuna eura. Dakle, Bosni i Hercegovini trebalo bi oko pet milijuna KM da se opremi jednom ovakvom letjelicom, koja se, uz gašenje požara, može koristiti i za obuku pilota.

Valja podsjetiti i kako je Hercegovačko-neretvanska županija, koja muku muči s požarima svajke godine, baš u to vrijeme dok je Crna Gora pojačavala svoja krila, pričala o ovim letjelicama.

Tada je Eugen Ćubela, direktor Uprave za vatrogastvo i civilnu zaštitu Hercegovačko-neretvanske županije. Podsjetio je da je odlukom županijske Vlade formirana radna grupa za izradu elaborata o nabavci letjelice, s cijenom i troškovima osoblja, nakon čega je Uprava zadužena da predloži moguće modele financiranja nabavke zračnog traktora.

''Cijena air-tractora kreće se oko 6,5 milijuna KM. To nije mali novac, Uprava ga nema, a Vlada bi se, s druge strane, trebala kreditno zadužiti, što nije izvjesno s obzirom na postojeće odluke o kreditnom zaduženju. Prema tome, odluka Vlade stoji, kao i volja da se letjelica nabavi'', rekao je tada Ćubela.

A zemlja baci milijune maraka na nevjerojatne stvari i uz samo malo odricanja mogla bi nabaviti letjelice koje svake godine priziva dok gleda kako gore šume kojima se ista ta zemlja hvali.

Puni džepovi

Naime, u prosjeku se godišnje iz proračuna na svim razinama vlasti u BiH izdvaja oko 20 milijuna KM za financiranje političkih stranaka. To je otprilike 4 air-tractora koja smo gledali nad hercegovačkim nebom ovih dana.

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za 13 godina, u razdoblju od 2004. do 2017. godine, iz proračuna svih razina vlasti političkim subjektima je isplaćeno 263,2 milijuna KM. To je čitava flota letjelica koje bi gasile nepristupačne šume diljem zemlje.

I to je samo jedna od stavki iz koje bi se moglo preusmjeriti trošenje novca na puno pametnije stvari od političkih stranaka.

No, sudeći po dosadašnjoj praksi, stranke se neće lako odreći novca kojeg im, puneći proračun, daju građani. Najfriškiji je primjer i činjenica da su dignute ruke za usvajanje raspodjele novca strankama prije nekoliko dana kad smo slušali vapaje zdravstvenih ustanova kako nemaju opreme.

Znamo da priča o tome kako se politici može uzeti novca da bi državi bilo bolje zvuči izlizano. Ali je jednako izlizana i priča politike kako ne zna gdje naći novac.

 

Kopirati
Drag cursor here to close