Prioritet?

Radončić pogledao letjelice u Mostaru i poručio - ovo nama treba

Bosni i Hercegovine je, zbog svog nedostatka resursa, u pomoć po prvi put priskočila Crna Gora jer Hrvatska, koja je inače uskakala u ovakvim situacijama, nije mogla.
Vijesti / Flash | 11. 04. 2020. u 18:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina tijekom svake požarne sezone postane u pravom kaosu, a tako je i ovih dana. Zbog ne postojanja svojih letjelica za gašenje požara, svaki put se oslanjamo na podršku susjeda, no ministar sigurnost BiH, Fahrudin Radončić kazao je u subotu iz mostarske Zračne luke kako će nabava letjelica biti prioritet.

''Bosna i Hercegovina ima svoje financijske limite, mi ćemo morati kao društvo da učimo od drugih. Ove specijalne letjelice i nisu tako skupe i one su upravo idealne za BiH, ne kanaderi koji moraju negdje da slete da uzmu vodu, nego ove letjelice. Mislim da se današnja situacija stavlja pred Vladu Federacije, pa ako hoćete i pred cijelu Bosnu i Hercegovinu, jednu vrstu pozitivnog izazova da se sa regijom natječemo u dobru. Vjerujem da iduću godinu nećemo dočekati ponovno nespremni, ali nakon korone vidjet ćemo što su prioriteti'', kazao je u obraćanju novinarima Radončić.

Osobno će se potruditi

Ministar sigurnosti je istaknuo kako će se on osobno truditi da nabava letjelica bude prioritet, ali apelirao je na ''građane, organe gonjenja i tužiteljstva da sankcioniraju ljude koji nam svake godine priređuju ove horore''.

Bosni i Hercegovine je, zbog svog nedostatka resursa, u pomoć po prvi put priskočila Crna Gora jer Hrvatska, koja je inače uskakala u ovakvim situacijama, nije mogla.

''Zahvaljujući njihovom razumijevanju i njihovim resursima, dobili smo danas vrlo uspješnu asistenciju u gašenju požara, gdje naša dva helikoptera Oružanih snaga BiH i lokalni vatrogasci nisu mogli da postignu rezultat'', kazao je Radončić koji je dodao kako se Crna Gora ovim pothvatom ponaša ''kao lider u dobrim stvarima u regiji''.

Suradnja kao primjer

Veleposlanik Crne Gore u BiH, Obrad Stanišić kazao je kako je zbog iskazivanja pomoći u BiH rano ujutro zasjedala crnogorska Vlada te se ovim činom iskazao prijateljski odnos te dvije zemlje.

Foto: Bljesak.info / Obrad Stanišić, veleposlanik Crne Gore u BiH

''Piloti, koji su danas djelovali na ovim prostorima, svoj zadatak su obavili krajnje profesionalno, odgovorno i rekao bi, kako sam informiran, u vrlo teškim vremenskim uvjetima, iako je ovdje danas ovdje tiho, gore na visinama je mnogo drugačije, ali su zadatak obavili perfektno i ono što je zadovoljstvo jest da je cilj postignut da je Crna Gora, po tko zna koji put, pokazala da je prijateljska prema BiH i prema svim državama u regiji'', kazao je veleposlanik.

Stanišić ističe da ''bilateralni odnosi naše dvije zemlje trebaju biti primjer svima, ne samo u regiji, nego i šire''.

Zračna luka Mostar kao moguća baza

Ravnatelj mostarske Zračne luke Marin Raspudić također je istaknuo važnost nabave letjelica zbog učestalih požara na području Hercegovine te ponudio resurse Zračne luke.

''Mi imamo resurse i ovo je pokazatelj da mi možemo odgovoriti, jer ono što je svima jasno da mi u Hercegovini moramo imati kanadere. Mi imamo hangare u zračnoj luci i predlažem, u budućnosti, da ovo bude baza za hangare da možemo pokriti i Nevesinje, i Široki, i Neum i Konjic, jer to bi puno značilo za Hercegovinu.

Istaknuo je kako bi zbog brojnih požara u Hercegovini, činom nabave letjelica ''zasigurno unijeli sigurnost našim građanima ove županije, pa i šire''.

Podsjećamo, već nekoliko dana na području Konjica, Jablanice, Mostara i Prozor-Rame bukte požari, a gašenje je otežano zbog nepristupačnog terena, zbog čega je Vijeće ministara na svojoj izvanrednoj sjednici donijelo odluku o potraživanju međunarodne pomoći.

Kopirati
Drag cursor here to close