Reagiranje

Demant zbog kamenoloma Majdan-Kuti: ''Nekoliko neistina''

Tvrde kako će ''investitor poduzeti sve što mu stoji na raspolaganju da udovolji uvjetima za izdavanje okolišne dozvole…''
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 07. 2023. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz informaciju o pobuni mještana i blokadi radova na pristupnom putu za kamenolom u naselju Kuti kraj Mostara izneseno je ''nekoliko neistina u vezi s projektom kamenoloma Majdan-Kuti'', tvrde odvjetnici kamenoloma Majdan-Kuti d.o.o. 

''U napisu se tvrdi da je investitor pokušao raščistiti nelegalni put. Ne radi se o nelegalnom putu, nego o nekategoriziranom javnom putu, koji je zbog nekorištenja od šestedesetih godina prošlog stoljeća djelomično zarastao i bio nabacan smećem. Ako je nešto nelegalno, onda su to nelegalno izgrađena vila i bazen jednog od članova inicijative za sprječavanje otvaranja kamenoloma'', navodi se u demantiju članka.

Odvjetnici tvrde kako se javnost ''dovodi u zabludu o odluci Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je predmet vraćen Ministarstvu okoliša i turizma na ponovno rješavanje''.

''Kantonalni sud je predmet vratio Ministarstvu, jer je ministarstvo propustilo pozvati zainteresiranu lokalnu zajednicu da sudjeluje u raspravi o okolišnoj dozvoli. Novi postupak u kojem će mještanima biti omogućeno da sudjeluju kroz javnu raspravu je u tijeku'', navodi se u demantiju i dodaje kako se ''obećanje da će Gradsko vijeće izbrisati kamenolom u Kutima, ako sud presudi u korist mještana krivo interpretira''.

Tvrde kako će ''investitor poduzeti sve što mu stoji na raspolaganju da udovolji uvjetima za izdavanje okolišne dozvole i drugih upravnih akata'' te da ''tek kad Federalno ministarstvo okoliša i turizma donese novo rješenje, nezadovoljni sudionici postupka (stranka i zainteresirane osobe) imat će pravo pokrenuti upravni spor pred Kantonalnim sudom u Sarajevu''.

''Ako zahtjev za izdavanje okolišne dozvole bude pravomoćno odbijen (dakle ako eventualno negativno rješenje Ministarstva bude potvrđeno odlukom Kantonalnog suda) tada bi imalo smisla brisati kamenolom iz prostornog plana Grada Mostara. Grad Mostar i Hercegovačko-neretvanski kanton preuzeli bi na sebe materijalnu odgovornost u slučaju da povrijede „legitimna očekivanja investitora” kako ih definira Centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u New Yorku. Ako bude morao odustati od projekta u koji je već uložio značajna sredstva zbog toga što naša vlast tolerira da nezadovoljne osobe „fizički, svojim tijelima” štite svoje interese, to će sigurno biti skupo za zemlju primatelja investicija'', navode odvjetnici Haris Hakalović i Milenko Krčum.

Tvrde kako se ''ponovo iznose neistine o udaljenosti kamenoloma od naseljenog mjesta i naseljenih kuća'' te da su dodatnim nalazom vještakinje ''ispravljeni podaci o udaljenosti na koje se pozivaju članovi inicijative''.

Dodaju i kako je Odjel za urbanizam i građenje predložio investitorima i Federalnoj upravi za civilne poslove kao pristupni put za deminiranje područja.

Podsjećamo, mještani su ranije upozoravali na neke nelogičnosti glede miniranog područja.

Naime, mještani ovog mostarskog naselja već se dulje vrijeme bore protiv izgradnje kamenoloma na ovome području, a Kantonalni sud u Sarajevu je 26.12.2022. godine utvrdilo da okolišna dozvola nije donesena na pravilan i zakonit način.

Mještani stoga očekuju od Grada Mostara da napravi sljedeći korak a Gradsko vijeće Grada Mostara na svojoj 27. sjednici obvezalo se da će po završetku sudskog procesa, ako on bude u korist građana, izbrisati kamenolom majdan Kuti iz prostornog plana.

Kopirati
Drag cursor here to close