Preko privatnih parcela

Kuti-Livač: Mještani tijelima spriječili probijanje nelegalnog puta prema kamenolomu

Bager je ušao na put koji se odavno ne koristi i počeo ga čistiti, gurajući zemlju i ostatke materijala na privatne parcele i praveći cestu širine 4 metra.
Vijesti / Flash | 14. 07. 2023. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prava drama odvijala se u petak u poslijepodnevnim satima u mostarskom naselju Kuti-Livač, gdje su mještani tijelima zaustavili bagere u probijanju nelegalne ceste prema kamenolomu.

Kako su za Bljesak.info istaknuli mještani, u petak su zatekli bagere koji probijaju cestu širine četiri metra prema kamenolomu, i to preko privatnih parcela.

Foto: Bljesak.info / Bageri šire cestu u mjestu Kuti-Livač

''Jutros su se odjednom pojavili s bagerom i počeli čistiti neki stari put koji se prije koristio i gurati zemlju i kamenje na privatne parcele. Radili su to bez ikakvog naloga. Mi mještani smo se okupili i nazvali gradsku inspekciju, nakon čega su došla dva komunalna redara koji su nam rekli da oni imaju papir za radove, ali nam ga nisu pokazali'', objašnjava nam jedan mještanin.

Dodaje kako su inzistirali da vide papir kojim se dozvoljavaju radovi, na što su im iz gradske inspekcije rekli da to nije njihova nego županijska nadležnost.

Foto: Bljesak.info / Bageri šire cestu u mjestu Kuti-Livač

''Zvali smo onda županijsku inspekciju da bi nam oni rekli da je to pitanje gradske razine i sve opet prebacili na njih'', dodaje naš sugovornik.

Ističe kako je bager ušao na put koji se odavno ne koristi i počeo ga čistiti, gurajući zemlju i ostatke materijala na privatne parcele.

Foto: Bljesak.info / Bageri šire cestu u mjestu Kuti-Livač

''Nakon toga smo se okupili mi mještani i vlasnici parcela i fizički spriječili radove, a potom je došla policija koja je zbog sigurnosti naložila da se radovi obustave sve dok ne donesu papir da mogu izvoditi radove'', kaže nam drugi mještanin ovog naselja.

Kažu kako im je policija rekla da do ponedjeljka nema nikakvih radova, ali mještani će dežurati kako se situacija od jutros ne bi ponovila.

Inače, problem kamenoloma Kuti još uvijek nije riješen jer nije realiziran Zaključak kojim se Gradsko Vijeće Mostara obvezalo da će se kamenolom ukloniti iz Prostornog plana.

Županijski sud u Sarajevu je u sudskom sporu presudio u korist građana, što je bio uvjet za provođenje Zaključka, ali je do današnjeg dana kamenolom još uvijek u Prostornom planu.

Mještani su naveli tri razloga zašto ne žele kamenolom u ovom mjestu. Prvi razlog je udaljenost najbližih kuća od kamenoloma, koja iznosi svega 137 metara.

Drugi razlog je to što se mještani naselja Kuti bave stočarstvom, koje pored obrade zemlje i pčelarstva, predstavlja jedini izvor egzistencije velikog broja mještana. Ukoliko se kamenolom otvori, gospodarstvo za Kute više neće biti moguće.

Video: 

Također, pristupni put koji je ponuđen investitoru na korištenje, kako navode, prelazi preko privatnih parcela mještana, a pored toga, nije upisan u Prostorni plan Grada, niti je, kako kažu itko od mještana upitan može li se put dati na korištenje za pristup kamenolomu.

Područje kamenoloma je kako kažu, pored svega i minirano, što posebno ugrožava sigurnost mještana, a i sigurnost radnika koji bi tu radili.

 
 
Kopirati
Drag cursor here to close