Odluka Kantonalnog suda u Sarajevu

Poništena okolinska dozvola za kamenolom: Hoće li ga Grad brisati iz prostornog plana

Mještani naselja Kuti pored početkom prošle godine podnijeli su Kantonalnom sudu u Sarajevu tužbu protiv Ministarstva okoliša Federacije BiH, tvrdeći da su nezakonito izdali okolinsku dozvolu za kamenolom firmi "Majdan-Kuti" iz Mostara.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 01. 2023. u 11:22 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eko Udruženje KUTI izvojevalo je još jednu pobjedu kada je u pitanju bitka protiv kamenoloma koji se nalazi u blizini ovoga naselja. Naime Kantonalni sud u Sarajevu je 26.12.2022. godine utvrdilo da okolinska dozvola nije donesena na pravilan i zakonit način, a na ovu presudu Federalno Ministarstvo okoliša i turizma nema pravo žalbe i ista je po donošenju postala pravomoćna.

Nezakonito izdavanje okolinske dozvole

Mještani naselja Kuti u siječnju prošle godine podnijeli su Kantonalnom sudu u Sarajevu tužbu protiv Ministarstva okoliša Federacije BiH, tvrdeći da su nezakonito izdali okolinsku dozvolu za kamenolom firmi "Majdan-Kuti" iz Mostara.

Video: Mostarci u jos jednoj borbi: Otvara se kamenolom sa dozvolom od 21 godinu?!

Sud u Sarajevu utvrdio je kako mještani Kuti nisu dobili poziv na sudjelovanje na javnoj raspravi o utjecaju kamenoloma na okoliš, niti u zapisniku ima informacija da je uopće održana javna rasprava.

Također, Sud je utvrdio da Studija utjecaja na okoliš niti zahtjev za izdavanje okolišne dozvole nisu dostavljeni na ocjenu mjerodavnim organima i zainteresiranim subjektima. Sud je utvrdio kako Elaborat o prethodnoj procjeni utjecaja na okoliš nije rađen, već se Ministarstvo vodilo elaboratima sličnih kamenoloma.

''Mi smo 20.01.2022.godine pokrenuli tužbu navodeći da je prekršen član 4. Zakona o zaštiti okoliša FBIH jer nama građanima koji živimo u naseljima Kuti i Livač nije omogućeno sudjelovanje u postupku ishodovanja Okolinske dozvole te nam nije dostavljen rješenje o izdavanju iste'', kazao je je Aner Omanović na današnjoj press konferenciji.

Čeka se Grad

Inače, kamenolom se nalazi i u prostornom planu Grada Mostara. Ova odluka Suda u Sarajevu mogla bi dovesti do brisanja kamenoloma u mostarskom naselju Kuti Livač iz prostornog plana Grada Mostara.

Naime, Gradsko vijeće Grada Mostara na svojoj 27. sjednici obvezalo se da će po završetku sudskog procesa, ako on bude u korist građana, izbrisati kamenolom majdan Kuti iz prostornog plana. Ovo je prvi korak u raskidanju koncesijskog ugovora za eksploataciju kamena na području Kuti Livača, čija bi realizacija u praksi ugrozila životno okruženje mještana tog naselja.

''Ovom prilikom pozivamo Gradsko vijeće Mostara i sve nadležne službe kao i gradonačelnika Mostara da usvojeni Zaključak odmah provedu u djelo. Službeni Zahtjev za postupanju po usvojenom Zaključku ćemo odmah uputiti prema Gradskom vijeću i nadležnim gradskim službama. Očekujemo od predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića i gradonačelnika Grada Mostara Marija Kordića da iskoriste svoje ovlasti i Odluku o Izmjenama i dopunama Prostornog plana Grada Mostara u slučaju kamenolom Kuti, stave na dnevni red već za narednu sjednicu Gradskog vijeća. Nadamo se da nas neće iznevjeriti i razočarati jer smo usvojeni Zaključak shvatili kao ispruženu ruku i dobru namjeru, pa se iskreno nadamo da se nismo prevarili'', istaknuo je Aner Omanović na današnjem obraćanju medijima.

Podsjetimo, članovi Eko Udruženje KUTI već dvije godine se bore kako bi spriječili građevinske radove u svome mjestu, radove za koje su dozvole i ugovori, malo rečeno, donesene netransparentno i na temelju lažnih informacija.

Koncesiju za kamenolom su investitoru 2015. godine izdali Vlada i Ministarstvo gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije. Ugovor o koncesiji su u ime Vlade HNŽ i poduzeća “Majdan-Kuti” potpisali ministar gospodarstva Željko Laketić i tadašnji vlasnik firme Ahmed Hadžiomerović.

U ugovoru je navedeno kako će “Majdan-Kuti” od Vlade HNŽ dobiti pravo da tijekom 21 godine eksploatira skoro 700.000 metara kubnih kamena. Ugovoreno je da ovo poduzeće za to plati oko 184.500 maraka (94.000 eura) koncesijske naknade, u osam rata, do 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close