Poruka Gradskoj upravi

Udruženje Kuti o brisanju kamenoloma: Grad ne poznaje pojam ozbiljnog investiranja

Pozdravili su ideju o investitoru koji želi graditi graditi tvornicu autodijelova u Mostaru koja će zaposliti 2000 radnika.
Vijesti / Flash | 02. 12. 2022. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Eko Udruženje KUTI još jednom obavještava Gradsko vijeće Mostara, kao i širu javnost, da je usvajanje zaključka na 27. sjednici GV o brisanju kamenoloma KUTI iz prostornog plana Grada Mostara do okončanja sudskog postupka, na prijedlog predsjednik GV Salema Marića, apsolutno neutemeljeno i van svake logike'', istaknuli su iz ovog udruženja za Bljesak.info.

Navode kako im nije jasno ''zašto predsjednik GV Mostara stalno ističe priču o podnesenoj tužbi kao razlogu za nebrisanje kamenoloma iz Prostornog plana Grada Mostara''.

''Eko Udruženje KUTI i Građanska incijativa KUTI nisu tužili grad Mostar, već je podnesena tužba na Rješenje o izdavanju Okolinske dozvole za kamenolom Kuti a koje je izdato od strane Federalnog Ministarstva okoliša i turizma. Gradsko vijeće u bivšem sazivu donijelo je Prostorni plan Mostara i lokaciju u Kutima označilo kao potencijalni kamenolom. Postavlja se pitanje, na osnovu čega i na osnovu kojih pokazatelja?'', pitaju se iz ovog udruženja.

Podsjećaju kako je prvi vlasnik preduzeća MAJDAN-KUTI, izvjesni Hadžiomerović, ''od tadašnjeg predsjednika GV Mostara Murata Ćorića, tražio da se taj prostor koji mu se svidio (a dobar dio mještana se tu poslije rata još nije bio vratio), ugura u prostorni plan kao kamenolom''.

''Dotični vlasnik dalje traži koncesiju od Vlade HNŽ/K, koju dobiva, ali pod uvjetom da sve dozvole potrebne za eksploataciju ishoduje na svoj trošak i svoj rizik, što eksplicitno stoji u ugovoru, (iste su dobijene na sumnjiv način; navedeno je da nema kuća, da je slaba naseljenost, da je pristupni put osiguran kroz mjesto, kojim nema ograničenja za teške kamione, područje deminirano, nema vodotokova)'', poručuju iz ovog udruženja.

Nije bilo tendera

Oni smatraju da Vlada HNŽ/K nema nikakvu obavezu prema investoru (devastatoru), jer ista nije raspisala tender za kamenolom već je zahtjev bio samoinicijativan.

''Znači grad Mostar, koji se poziva na moguće troškove prema investitoru ako izbriše kamenolom iz prostornog plana nema nikakvu obavezu jer nije pozivao investitore da se prijave za dobijanje koncesije za kamenolom, pa se grad u međuvremenu predomislio, već je investitor sam tražio. Također, samom izjavom predsjednika GV i gradonačelnika da bi brisanjem kamenoloma iz prostornog plana bila poslana ružna slika budućim investitorima, ukazuje na to da isti očito ne poznaju pojam ozbiljnog investiranja'', kažu iz udruženja.

''U ovom konkretnom slučaju ne radi se o investitorima nego devastatorima jer eksploatacija kamena nije ništa drugo neko narušavanje okoliša zbog prodaje kamena po visokoj cijeni. U ovom trenutku preduzeće MAJDAN-KUTi je navodno vlasništvo dvojice turskih investitora sa uloženim kapitalom od 2000 KM'', dodali su iz udruženja.

Pozdravljanje investicija

Pozdravili su ideju o investitoru koji želi graditi graditi tvornicu autodijelova u Mostaru koja će zaposliti 2000 radnika.

''Za nas je to ozbiljan i poželjan investitor. To bi bila super investicija, na 9 km od centra grada i 500 m od priključka na buduću autocestu. Podržavamo ga u ovoj i sličnim idejama koje su stvarna korist za sve građane Mostara. U našem slučaju pozivamo sve vjećnike, a posebno one iz izborne jedinice Sjever Grad Mostar, da podrže svoje komšije/susjede u ovoj borbi'', zaključili su iz udruženja.

Podsjetimo, Gradsko vijeće obvezalo se da će po završetku sudskog procesa, ako on bude u korist građana, izbrisati kamenolom majdan Kuti iz prostornog plana.

Kopirati
Drag cursor here to close