Rješenja nema

Blokirana mostarska deponija

Okolišna dozvola za rad Regionalne deponije Uborak vrijedi do danas, a još uvijek nema pomaka oko izdavanja nove dozvole za rad ili pronalaska alternativne lokacije…
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 12. 2019. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarska Deponija blokirana je u srijedu ujutro, a prvi kamioni sa smećem vraćeni su s kapije poduzeća. Naime, građani koji mjesecima traže da se iznađe rješenje za deponiranje mostarskog smeća, najavili su da će blokirati deponiju koja je ostala bez dozvole za rad.

Očekuju i da federalna inspekcija dođe i zapečati ovu deponiju.



''Šest mjeseci gradske i županijske vlasti ne rade ništa po pitanju izmještanja ove deponije, zato mi nastavljamo našu borbu'', kazao je Hodžić koji je naglasio da ima saznanja da je ministar rekao da se okolišna dozvola neće izdati zbog nepotpune dokumentacije koja je izdana od strane Deponije d.o.o., rekao je Nijaz Hodžić iz Udruge građana ''Jer nas se tiče''.

Foto: Bljesak.info / Deponija je bez dozvole

Naime, okolišna dozvola za rad Regionalne deponije Uborak, sjeverno od Mostara, vrijedi do danas, a još uvijek nema pomaka oko izdavanja nove dozvole za rad ili pronalaska alternativne lokacije za odlaganje komunalnog otpada.

U Gradskoj upravi Mostara za državnu televiziju su rekli kako su objasnili mještanima da je riječ o vjerojatno višegodišnjem procesu, jer nije jednostavno pronaći adekvatnu lokaciju, dobiti potrebne dozvole i potom izgraditi deponiju po ekološkim standardima struke. Ujedno smatraju da Grad Mostar ne smije sebi dopustiti da, ističe pomoćnica gradonačelnika Radmila Komadina, šačica ljudi drži čitavi grad kao taoce.

''Tako da se Grad Mostar obratio Policijskoj upravi odnosno Ministarstvu unutarnjih poslova radi najave blokade deponije da poduzmu sve što je u njihovoj moći da do blokade deponije ne dođe'', naglašava Komadina.

Video: Blokada deponije

Omer Hujdur, jedan od inicijatora okupljanja građana ispred deponije, kazao je kako činjenica da će doći do ponovnog zatrpavanja grada smećem nije njihov problem.

''Mi smo spremni na dogovore i kompromise, dali smo im vremena, no nisu odreagirali i to je sad njihov problem. Ukoliko dođe dogovora da se deponija izmjesti nakon pola godine do godinu, spremni smo popustiti'', kazao je Hujdur.

 ''Ne damo više ulazak kamionima. Ovo je kriminalno djelo. Svi koji podržavaju ovo poistovjećuju se s tim i podržavaju kriminal'', rekao je Hujdur i dodao kako je ministrica rekla kako neće dati okolišnu dozvolu.

Građanska inicijativa 'Jer nas se tiče' je objavila i Rješenje Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH iz rujna kojim je odbačen Zahtjev JP Deponija d.o.o Mostar za ponovno izdavanje okolišne dozvole.

Foto: Bljesak.info / Lokacije ni na vidiku


''Ono što je od izuzetnog značaja naglasiti jeste da nisu ispunjeni osnovni preduvjeti predviđeni Zakonom o zaštiti okoliša FBiH, te da je u skladu s tim Federalno ministarstvo okoliša i turizma tada odbacilo Zahtjev za ponovno izdavanje okolinšne dozvole. Na kraju jasno stoji da je Rješenje konačno i da protiv istog žalba nije moguća'', naveli su aktivisti iz inicijative.

Jedino što je moguće, navode oni, jeste pokretanje upravnog spora podnošenjem tužbe kod Županijskog suda u Sarajevu, i to u roku od 30 dana od dana prijema rješenja. A taj je rok istekao.

Foto: Bljesak.info / Policija pred deponijom

Paralelno s ovim događanjima, Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije provodi istrage protiv eventualno odgovornih osoba za nesavjesno postupanje. Uzeti su uzorci tla i vode s ključnih pozicija oko Regionalne deponije Uborak i pročistača koji još službeno nije pušten u rad.

Kopirati
Drag cursor here to close