Ranije rješenje

Građani tvrde: Deponija nema pravo tražiti okolišnu dozvolu

Jedino što je moguće, navode oni, jeste pokretanje upravnog spora podnošenjem tužbe kod Županijskog suda u Sarajevu
Gospodarstvo / Flash | 28. 11. 2019. u 18:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građanska inicijativa 'Jer nas se tiče' u četvrtak je objavila Rješenje Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH iz rujna kojim je odbačen Zahtjev JP Deponija d.o.o Mostar za ponovno izdavanje okolišne dozvole.

''Ono što je od izuzetnog značaja naglasiti jeste da nisu ispunjeni osnovni preduvjeti predviđeni Zakonom o zaštiti okoliša FBiH, te da je u skladu s tim Federalno ministarstvo okoliša i turizma tada odbacilo Zahtjev za ponovno izdavanje okolinšne dozvole. Na kraju jasno stoji da je Rješenje konačno i da protiv istog žalba nije moguća'', navode aktivisti iz inicijative.

Jedino što je moguće, navode oni, jeste pokretanje upravnog spora podnošenjem tužbe kod Županijskog suda u Sarajevu, i to u roku od 30 dana od dana prijema rješenja.

''Rok od 30 dana je istekao, tužba, a samim tim i upravni spor nije pokrenut (koliko je poznato u javnosti), pa se postavlja logično pitanje: Nakon argumentiranog i jasnog Rješenja koje je konačno, na osnovu čega je poduzeće podnijelo novi Zahtjev za izdavanje okolišne dozvole i na osnovu čega se i dalje otpad odlaže na deponiju'', pitaju se građani.

Istog dana, Vlada Federacije objavila je kako je prihvaćena informacija Federalnog ministarstva okoliša i turizma o trenutnom stanju poslovanja JP Deponija d.o.o. Mostar. Vlada tako preporučuje  Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da prati dosadašnje propisane mjere iz okolišne dozvole, te da, zbog javnog interesa, ne bude prekinuto odlaganje komunalnog otpada do rješavanja prethodnog pitanja, odnosno ishodovanja vodnog akta od strane Agencije za vodno područje Jadranskog mora i dopune Zahtjeva za izdavanje okolišne dozvole u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša.

Kopirati
Drag cursor here to close