Pismo namjere

Blokiran blok: Kinezi su nestrpljivi

Sarajevske novine navode i kako su ''Kinezi, kojima je dodijeljen posao, već nestrpljivi i da im nije jasno zašto je puka procedura postala problem''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 07. 2019. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH ne zna zašto je pismo podrške o gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla sporno ni zbog čega je sve zakočeno, objavio je Dnevni avaz nakon što Vijeće ministara BiH nije raspravljalo o prijedlogu pisma podrške o investiciji 1,5 milijardi maraka.

Pismom podrške, koje je prijedlog ministra trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, a na koje se čeka već skoro četiri mjeseca, dala bi se konačna suglasnost Vladi FBiH na potpisani Sporazum o kreditnoj liniji za financiranje Bloka 7.

Sporazum o kreditnom zaduženju Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH potpisale su s državnom kineskom EXIM bankom, ali bez podrške Vijeća ministara kredit ne može biti operativan, jer država na sebe preuzima ulogu dužnika, piše Avaz.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH još u ožujku je odobrio jamstvo na zaduženje kod kineske banke, na razdoblje od 20 godina, uz pet godina grejs perioda i otplatu od 15 godina.

Avaz navodi kako iz Elektroprivrede BiH o tome nisu željeli govoriti te da se, ako se ignoriranje nastavi, ova investicija lako bi mogla biti dovedena u pitanje, a Kinezi odustati od financiranja.

Sarajevske novine navode i kako su ''Kinezi, kojima je dodijeljen posao, već nestrpljivi i da im nije jasno zašto je puka procedura postala problem''.

''Novi Blok 7 Termoelektrane Tuzla treba zamijeniti postojeća tri bloka. Ovi blokovi moraju biti ugašeni do 2023. godine. Rok za gradnju novih je  56 mjeseci. Već su uvelike dodijeljeni tenderi za pripremne radove i za izbor konsultanta, ali je sada sve na čekanju'', piše Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close