Muuuuu, mu mu! / Мууууу, му му!

Mljekari iz RS traže povećanje otkupne cijene, u Federaciji kažu sve stabilno

Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 09. 2022. u 18:50 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvođači mlijeka iz Bosne i Hercegovine zatražili su povećanje otkupne cijene za 50 posto suočeni s poskupljenjima ulaznih troškova, a toj zemlji prijeti i nestašica mlijeka zbog restriktivnih mjera i suše koja je smanjila proizvodnju. 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara iz Republike Srpske Vladimir Usorac potvrdio je za Nezavisne novine kako su svi proizvođači mlijeka zatražili da otkupna cijena bude najmanje 1,20 maraka (oko 60 eurocenti).

Mlijeko se od proizvođača trenutačno, ovisno o kvaliteti, otkupljuje po cijeni između 27 i 40 eurocenti. 

"Na sastanku s proizvođačima tražili smo da cijena bude minimalno 1,20 marke po litri. Sadašnja cijena se nama nikako ne isplati", rekao je Usorac. 

U trgovinama cijena litra mlijeka iznosi oko 1,25 eura.   

Po istome izvoru zemlji će zaprijetiti nestašica mlijeka zbog smanjenog broja proizvođača, kao i sušne godine. Usorac tvrdi da nema više tko proizvoditi mlijeko, te da izvoz drastično ograničavaju zemlje u susjedstvu te EU. 

Mljekarstvo u BiH je među poljoprivrednim djelatnostima s najvećom vrijednošću primarne proizvodnje od 300 milijuna maraka (oko 153 milijuna eura) godišnje te obuhvaća oko 15.000 proizvođača. 

Godinama proizvođači mlijeka upozoravaju na poskupljenje stočne hrane, umjetnog gnojiva i goriva, što uz višemjesečno sušno razdoblje dodatno otežava proizvodnju.

Udruženje poljoprivrednika FBiH: Proizvodnja mlijeka u FBiH stabilna

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH oglasilo se danas priopćenjem za javnost, povodom medijskih istupa pojedinih proizvođača mlijeka iz RS-a, u kojem navode da je proizvodnja mlijeka u FBiH stabilna.

"Što se Federacije BiH tiče proizvodnja mlijeka je trenutno stabilna i ista je u prva dva kvartala 2022. godine u prosjeku kao i prethodne tri godine", navodi se u priopćenju.

Istovremeno, iz Udruženja poljoprivrednika FBiH ističu da u FBiH do kraja godine neće biti problema u proizvodnji.

"Moguće je da tijekom zime i ranog proljeća dođe do smanjenja proizvodnje, a sve iz razloga velike suše koja je prouzrokovala smanjenje proizvodnje kabaste hrane", navodi se u priopćenju.

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH u tom kontekstu upozoravaju kako je smanjenje proizvodnje mlijeka moguće kod malih i srednjih farmera, dok veliki proizvođači, kako navode, čak i povećavaju proizvodnju.

Kopirati
Drag cursor here to close