Pristupačna zdravstvena zaštita

Beč: Dugoročno ulaganje u obnovu i modernizaciju bolnica

Cilj programa koji se zasniva na principima klimatske neutralnosti je i svođenje emisije plinova sa efektom staklene bašte na nulu do 2040. godine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 06. 2022. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradske vlasti Beča svojim stanovnicima žele osigurati pristupačnu zdravstvenu zaštitu na duge staze. Stoga će do 2040. godine, u okviru najvećeg i najobuhvatnijeg investicijskog programa do sada. u renoviranje i izgradnju javnih bolnica biti uloženo i do 8 milijardi eura.

Cilj programa koji se zasniva na principima klimatske neutralnosti je i svođenje emisije plinova sa efektom staklene bašte na nulu do 2040. godine.

Šest klinika raspoređenih po bečkim regijama će zajedno sa bečkom Univerzitetskom klinikom kroz restrukturiranje moći pružiti najviši kvalitet zdravstvene zaštite. Prva faza restrukturiranja koja podrazumijeva smanjenje broja lokacija klinika i organizaciju centara sa više kompetencija je već završena. Tako bi potpuna njega ali i ključne usluge trebale biti dostupne svim građanima.

''Pandemija koronavirusa je pokazala koliko je značajan funkcionalan zdravstveni sistem u smislu brze i efikasne medicinske njege. Gradsko vijeće bi trebalo odobriti novi investicioni paket do kraja ove godine što je preduvjet da se u narednim desetljećima svim građanima Beča garantira slobodan pristup najsuvremenijoj medicini'', izjavio je Peter Hacker, član gradske vlade iz resora za zdravstvo.

Beč će postepeno ulagati u obnovu i renoviranje klinika kako bi osigurao odgovarajuću infrastrukturu uzimajući u obzir tehnološki i demografski razvoj grada. Neke od zgrada u kojima su smještene klinike su naime stare i više od 100 godina.

Za prvu fazu projekta za period do 2030. godine predviđena su ulaganja iz gradskog proračuna u vrijednosti od 3,3 milijarde eura.

Kopirati
Drag cursor here to close