Danas Skupština svih zaposlenih

Aluminij: Nastavak borbe

Prema predstavljenom planu nastavka poslovanja Aluminija, od dosadašnjih 930 zaposlenika na posao bi se moglo vratiti njih 350.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 08. 2019. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici Aluminija d.d. Mostar danas će održati Skupštinu svih zaposlenih na kojoj će odlučivati o daljnjim potezima u sindikalnoj borbi za vraćanje na radna mjesta odnosno umirovljenja i isplate otpremnina.

Prema predstavljenom planu nastavka poslovanja Aluminija, od dosadašnjih 930 zaposlenika na posao bi se moglo vratiti njih 350.

Ranije, u svom pismu podrške, 12 predstavnika Sindikata dali su punu potporu radnicima i Sindikatu Aluminija u njihovoj borbi za očuvanje radnih mjesta i egzistenciju. Pozvali su vlasti Federacije BiH i hrvatske političke stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da pomognu rješavanje sudbine više od 900 radnika i oporavku mostarskog Aluminija čiji su proizvodni pogoni ugašen prije više od mjesec dana.

''Očekujemo od svih političara, članova Vlade F BiH i organa upravljanja Aluminija da ulože svoj maksimum u rješavanju problema Aluminija. Također smo i svjedoci nemoći hrvatskih političkih predstavnika da isprave i saniraju sve greške članova Uprava i NO Aluminija Mostar'', naveli su.

Uprava Aluminija ranije je izvijestila kako ne raspolaže financijskim sredstvima potrebnim za pokretanje procesa proizvodnje te da obećana sredstva koja su trebala biti osigurana do 1. kolovoza još uvijek nisu uplaćena.

"Očekivanja javnosti usmjerena su na pokretanje pogona Aluminija, i to najprije ljevaonice, zatim anoda te u konačnici elektrolize, uz zadržavanje radnika. Zasad, nažalost, nema naznaka koje bi potvrdile da će Društvo Aluminij uskoro raspolagati novčanim sredstvima kako bi se ostvarilo ono što svi priželjkujemo – pokretanje svih pogona Aluminija", naveli su.

Podsjetimo, mostarski Aluminij isključen je s naponske mreže 10. srpnja nakon što su mu dugovanja premašila 200 milijuna eura, a uprava više nije bila u stanju kupovati električnu energiju i sirovine.

Kopirati
Drag cursor here to close