13 izlagača

Otvoren Prvi sajam braniteljskih zadruga u HNŽ-u

Posjetiteljima sajma, koji se održava u okviru Dana promocije zapošljavanja branitelja/boraca HNŽ-a, nude se jagode, maline, med, maslinovo ulje, suhe smokve, eterična ulja, mladi krumpir i slično.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 06. 2018. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi sajam braniteljskih zadruga u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) na kojem svoje proizvode predstavlja 13 izlagača, svečano je u petak u Mostaru otvorio ministar za pitanje branitelja HNŽ-a Oliver Soldo. 

Foto: Bljesak.info /  Prvi sajam braniteljskih zadruga u HNŽ-u

Ministar je tom prigodom ocijenio kako se danas bilježe pozitivni primjeri uspješnosti braniteljskog zadrugarstva, gdje branitelji prezentiraju svoje proizvode, i gdje će kroz jedno druženje i međusobnu suradnju produbiti pozitivni efekt zadrugarstva. 

Naveo je kako zadrugarstvo nema samo socijalnu nego i ekonomsku dimenziju te da mu je jako važno, kroz zadrugarstvo, resocijalizirati branitelje u društvo. 

"Pozitivni efekti kao što je poboljšanja kvalitete života branitelja i članova njihovih obitelji jesu bitni, ali nam je jako bitno da kroz ovakve sajmove produbimo njihovu suradnju, međusobno druženje i da postignemo sve one druge efekte koji su poželjni u našoj društvenoj zajednici", pojasnio je ministar Soldo. 

Foto: Bljesak.info /  Prvi sajam braniteljskih zadruga u HNŽ-u

Po njegovim riječima, ministarstvo je kroz projekt  2014.-2018. godine uložilo 200 tisuća maraka, a formirana je 21 braniteljska zadruga, s oko 17-ero uposlenih i 200 kooperanata, a obrađuju oko 70 tisuća hektara zemljišta te bilježe pozitivan trend uspona. 

 Ustvrdio je kako ovogodišnji program, koji se nastavlja na 2018. i 2019. godinu, već broji 250 tisuća maraka po godini. 

Osim toga, naveo je kako su proširili lepezu zapošljavanja te kako će taj program obuhvatiti poticaj otvaranja obrta branitelje te poticaje za OPG-ove koje branitelji otvore, kao i samozapošljavanje branitelja poljoprivrednika. 

Foto: Bljesak.info /  Prvi sajam braniteljskih zadruga u HNŽ-u

Azra Hamza iz Boračko/braniteljske zadruge "Narona" iz Jablanice kazala je kako su u zadrugarstvo krenuli prije dvije godine te da se bave preradom voća i povrća, prvenstveno uzgojem gljiva. 

Istaknula je kako su zadovoljni jer poticaja ima te poručila kako samo treba raditi. 

Na upit novinara kakva je suradnja između boraca i branitelja, Hamza navodi kako ona ne bi dijelila nekoga na taj način jer, kako je kazala, suradnja je od početka fantastična i svi su isti. 

Foto: Bljesak.info /  Prvi sajam braniteljskih zadruga u HNŽ-u

Na Prvom sajmu braniteljskih zadruga, koji traje danas i sutra, sudjeluje 13 izlagača među kojima je Poljoprivredna zadruga "Eko life" Stolac, Poljoprivredna zadruga "Matica" Čapljina, Boračko/braniteljska zadruga "Narona" Jablanica, Braniteljska zadruga "Eko vitezovi" Posušje, a sudjeluju i zadruge iz Republike Hrvatske. 

Posjetiteljima sajma, koji se održava u okviru Dana promocije zapošljavanja branitelja/boraca HNŽ-a, nude se jagode, maline, med, maslinovo ulje, suhe smokve, eterična ulja, mladi krumpir i slično.  

 Inače, prije otvaranja sajma održan je okrugli stol o integriranju branitelja na tržištu rada gdje je dominirala tema braniteljskog zadrugarstva i upošljavanja branitelja u društvu.

Kopirati
Drag cursor here to close