Zatvorena/otvorena rasprava

Nakon ''javne rasprave'' 60 dana za Bunske kanale

Hoće li se izdati prethodne vodne suglasnosti za MHE Buna 1 i Buna 2 znat će se u roku od 60 dana kada Agencija za vodno područje Jadranskog sliva treba donijeti rješenje na temlju održane rasprave.
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 05. 2022. u 12:57 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za vodno područje Jadranskog sliva u roku od 60 dana trebala bi donijeti rješenje kojim će odlučiti hoće li se izdati prethodne vodne suglasnosti za MHE Buna 1 i Buna 2. Zaključak je to usmene rasprave koja se 26. svibanj održala u prostorijama ove agencija u Mostaru, a koja je organizirana bez poziva javnosti.

''Kakvu će donijeti odluku državni organ to nam predstoji vidjeti u roku od 60 dana. Ukoliko bude negativni odgovor mi ćemo svakako pisati žalbu i iskoristiti pravne lijekove kako bi spriječili izdavanje svih dokumentacija za izgradnju minihidroelektrana'', kazao je za Bljesak.info Oliver Arapović, predsjednik je Udruge Majski cvijet.

Samo o vodnoj suglasnosti

Arapović objašnjava rasprava se pretežno vodila o prethodnoj vodnoj suglasnosti prilikom čega su voditelji rasprave sve ''sveli '' na nekih osam pitanja o kojima se moglo raspravljati. Ističe, nije ih zanimalo što je to ''zaštićeno područje, ni kako je netko donio neko rješenje kojim se dva puta odbila urbanistička suglasnost''.

''Oni su samo istaknuli kako smo tu radi rješavanju predmeta vodne suglasnosti. Ok, jesmo, ali zbog čega je organ dva puta donio odluku kojom odbija urbanističku suglasnost? Očito zbog toga što se nešto ne može graditi tamo gdje mu žele izdati vodnu suglasnost. Voditelj postupka treba sagledati širu sliku, a ne voditi se samo tim nekim sumnjivim prostornim planom koji je donesen 2021. godine. Oni se samo drže jednoga - papir, i to po starom prostornom planu gdje on može graditi'', istaknuo je Arapović.

No, izgleda da usmena rasprava nije bila zatvorena za javnost. Navodno je Agencija nekada u 3 ili 4 mjesecu u Večernjem listu objavila poziv na usmenu raspravu na koju se mogu prijaviti sve zainteresirane strane.  Podsjetimo, Agencija je ranije odbila organizirati javnu raspravu pravdajući se kako nemaju dovoljno prostora da prime sve zainteresirane s obzirom da aktivisti pozivaju sve građane Mostara da se uključe u raspravu.

Poziv u Večernjem listu

''Za poziv u Večernjem listu apsolutno nismo znali. Na to smo stavili znatne primjedbe jer puno ljudi koji su bili zainteresirani nisu mogli sudjelovati na raspravi'', kazao je Arapović.

Raspravi koja je pokrenuta po zahtjevu investitora Hercegovina-građevinsko zanatstvo, nazočili su predstavnici investitora, udruženje Resursni Aarhus Centar u BiH iz Sarajeva, fondacija Atelje za društvene promjene Act, ekološka udruga Majski cvijet iz Mostara te predstavnici Grada.

Na ovu raspravu bili su pozvani i predstavnici iz Grada Mostara, no nažalost nitko od njih se nije odazvao.

Grad ne zanimaju Bunski kanali

''Toliko koliko ljude iz Grada zanima što će se dogoditi s Bunskim kanalima, s društvenom imovinom i prirodnim bogatstvima, a oni su dužni da čuvaju to po zakonu. Svi planovi višeg reda im nalažu da oni moraju u svoj prostorni plan ovo područje staviti u zaštićeno područje. Tok rijeke Neretve je zaštićenu područje'', upozorava Arapović.

Na usmenoj raspravi, bila ona javna ili ne, Arapović ističe sve stranke u postupku iznijele su svoje argumente i činjenice. Sada predstoji čekati Agenciju da donese rješenje. Za koga će ono biti pozitivno, a za koga negativno saznat će se u roku od 60 dana.

Kopirati
Drag cursor here to close