Odluka na Domu naroda PFBiH

1. travnja će se znati hoće li se graditi Blok 7

Dom naroda Parlamenta FBiH 1. travnja o garanciji za izgradnju Bloka 7
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 03. 2019. u 11:46 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hoće li  Parlament Federacije Bosne i Hercegovine dati konačnu suglasnost za kreditno zaduženje poduzeća Elektroprivreda BiH radi gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, trebalo bi biti poznato 1. travnja.

Za taj dan je, naime, sazvana sjednica Doma naroda čiji članovi treba da se izjasne jesu li suglasni da u cilju realizacije ovog velikog poduhvata, Federacija BiH bude garant Elektoroprivredi BiH za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne banke Kine od 613 milijuna eura.

Zastupnički dom je dao suglasnost na sjednici početkom mjeseca, ali u dvodomnom federalnom parlamentu, odluku mora da potvrdi i Dom naroda da bi stupila na snagu.

Tijekom dugotrajne, na momente žučne rasprave zastupnika i diskusija drugih aktera na zasjedanju Zastupničkog doma, zagovornici su navodili da će izgradnja Bloka 7 donijeti velike benefite, energijsku neovisnost Federaciji BiH i Tuzlacima čišći zrak.

Bilo je i diskutanata sumnjičavih zbog visine kreditnog zaduženja, ali je u konačnici, tokom glasovanja zastupnika, odluka odobrena uvjerljivom većinom.

Podsjetimo, nedavno je Vlada Federacije BiH donijela je set mjera, kojima bi se preduhitrila bilo kakva moguća šteta po proračun Federacije BiH.

U protekloj godini na zahtjev Vlade Federacije BiH Elektroprivreda BIH je angažirala vanjsku revizorsku kuću u cilju dodatne ocjene isplativnosti investicije.

To su potvrdile i ekonomske studije, te će Vlada Federacije BiH, ako Zastupnički dom Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici, a potom i Dom naroda odobri odluke, izadati garanciju kineskoj EXIM banci kojom garantira povrat kredita u iznosu od 613 milijuna eura, prenosi Fena.

Otplata će se vršiti narednih 15 godina s grace periodom od pet godina. Na današnjem zasjedanju Predstavničkog doma, ukupno se očekuje odobravanje šest odluka (dokumenata), od kojih na dva sporazuma mora dati suglasnost i Dom naroda kako bi bila omogućena izgradnja Bloka 7.

Kopirati
Drag cursor here to close