Studentska hrana

Ćevapi i kobasice: Tvrtke odbile potpisati ugovor sa Studentskim centrom Mostar

Vrijednost nabave i predloženih ponuda iz SCM-a nisu željeli otkriti.
Gospodarstvo / Tvrtke | 28. 04. 2022. u 20:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru (SCM) poništio je postupak nabave mesnih proizvoda jer su ponuđači odbili potpisati ugovor s njima. Objavili su tu informaciju u četvrtak u Obavijesti o poništenju postupka na Portalu javnih nabava.

U postupku su, kako je za Bljesak.info potvrđeno iz SCM-a, sudjelovala dva kvalificirana ponuđača. O kojim ponuđačima je riječ, nije nam poznato.

Razlog odbijanja potpisivanja ugovora od strane ponuđača je, kazali su, zbog visokih cijena na tržištu.

Krije se vrijednost nabave?

''Nakon donošenja Odluke o dodjeli ugovora prvorangiranom, a zatim i drugorangiranom ponuđaču, a nakon provedene e-aukcije, od strane istih smo obaviješteni kako odustaju od ponude i odbijaju zaključenje Okvirnog sporazuma zbog konstantnih promjena na tržištu izazvanih izvanrednim okolnostima u Europi, a kako bi spriječili ekonomski negativne posljedice po svoje gospodarsko društvo'', kažu iz SCM-a.

Vrijednost nabave i predloženih ponuda iz SCM-a nisu željeli otkriti.

''Što se tiče ponuđenih cijena smatramo kako iznošenje cijena u javnost može potencijalno negativno utjecati na novi postupak javnih nabava, a kojeg će Studentski centar uskoro ponovo objaviti, budući da je predmetni postupak poništen'', kazali su za Bljesak.info.

Iako vrijednost nabave ova javna ustanova nije željela navesti u odgovoru na medijski upit prema Planu javnih nabava objavljenog na internetskoj stranici SCM-a navodi se kako se za mesne proizvode planira izdvojiti 41.750 KM.

Izvor: Studentski centar Sveučilišta u Mostaru / Izvod iz Plana javnih nabava za 2022. godinu

Postupkom javne nabave mesnih proizvoda predviđena je, tvrde, nabava ćevapa, hamburgera, pljeskavica i kobasica za potrebe studentske menze.

Ranije sporne nabave namirnica

Prema Izvodu iz Plana javnih nabava iz veljače ove godine, na dvije godine se, osim mesnih proizvoda, planira nabaviti meso za 225.800 KM, povrće u konzervi za 51.200 KM, alkoholni i bezalkoholni napitci za 47.000 KM, pelet za 67.710 KM te kruh i krušni proizvodi za 40.200 KM.

Revizori Ureda za reviziju institucija Federacije BiH su u svom izvješću o poslovanju SCM-a tijekom 2019. godine utvrdili kako postoje određene nepravilnosti s javnim nabavama hrane u ovoj ustanovi.

''S obzirom na to da se radi o prehrambenim proizvodima, čijom isporukom kroz obroke studentima Studentski centar ostvaruje veći dio svojih prihoda, smatramo da se planiranju i provođenju javnih nabava nije pristupilo sa dužnom pažnjom, na način koji bi osigurao kontinuitet isporuke ovih proizvoda nakon provedenog odgovarajućeg postupka nabave'', stoj između ostalog u revizorskom izvješću iz 2020. godine.

Raniji dobavljač mesnih proizvoda SCM-a bila je tvrtka Mesna industrija Rakitno d.o.o. Posušje za 277.719 KM. Tadašnji ugovor iz svibnja 2019. potpisan je na razdoblje od tri godine, što je također federalnim revizorima bilo sporno. Tada je na čelu te ustanove bio Dragan Mikulić, a koji je od ove godine u novom mandatu.

Kopirati
Drag cursor here to close