Ususret turističkoj sezoni

Sajam poslova Mostar: Poslodavci 'u lovu' na studente

Treći je ovo Sajam poslodavaca na Sveučilištu u Mostaru, a svrha mu je upoznavanje studenata i poslodavaca.
Gospodarstvo / Posao | 22. 03. 2022. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Čast i zadovoljstvo nam je što je Hrvatska gospodarska komora prepoznala trud, rad i zalaganje Studentskog zbora kao suorganizatore sajma. Zadovoljni smo odazivom studenata, a ovaj treći pokazao se uspješnijim od prethodna dva, a sljedeći će, sigurna sam, biti još uspješniji'', kazala je novoizabrana predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Ivana Rašić.

Naime, treći Sajam poslodavaca održava se na kampusu Sveučilišta u Mostaru, a svrha mu je upoznavanje studenata i poslodavaca.

Video: Mostarskim studentima ponuđeni sezonski poslovi u Hrvatskoj

Rašić ističe kako se Sajam u proteklim godinama pokazao uspješnim te je veliki broj studenata uspio pronaći sezonski posao.

''Veliki broj studenata pronašao je prethodne dvije godine sezonski posao koji odgovara njihovim kvalitetama i željama'', naglasila je.

Foto: Bljesak.info / Sajam poslova na kampusu Sveučilišta u Mostaru 

Predsjednik Županijske komore Split Jozo Tomaš istaknuo je kako je ovo 'najprirodnija' suradnja jer su upravo studenti radna snaga koja može kvalitetno odraditi turističku sezonu.

"Ovo je treći sajam i siguran sam da ćemo konkretno krenuti s razvojem poslovanja i svi studenti će imati mogućnost rada u primjerenim tvrtkama koje su vezane za turizam. Važno je odmah početi raditi studentski posao, to nas čini sretnim i uči novim radnim navikama. Sretni smo što smo sve to mogli prezentirati ovdje na Sveučilištu u Mostaru. Naši poslodavci iz Dalmacije su pokazali interes da sličan sajam organiziramo i za IT industriju, jer je poznato da ona nije toliko vezana za lokaciju djelatnika'', istaknuo je Tomaš.

Na pitanje novinara koliko Hrvatskoj nedostaje radnika, rekao je:

''Mladi ne odlaze samo iz naše regije. Globalni je problem nedostatak kvalitetne radne snage, bez obzira na zemlju. Traže se kvalitetni ljudi koju mogu kroz studentski posao imati laganiji posao i kasnije ostvariti karijeru, npr. u hotelijerstvu. Očekujemo da će određeni broj studenata odraditi samo sezonu'', rekao je Tomaš.

Foto: Bljesak.info / Sajam poslova na kampusu Sveučilišta u Mostaru 

On je naveo kako je evidentan nedostatak radne snage u Hrvatskoj, ali s brojkama trenutno ne barata.

''Na zavodu za zapošljavanje stalno imamo otvorena radna mjesta u turizmu što pokazuje nedostatak radne snage'', naglasio je Tomaš.

On je istaknuo kako se studentima nude brojni poslovi u hotelima, resortima i charter kompanijama, a najpotrebniji su konobari, sobarice i recepcionari.

Podsjetimo, Sajam poslova zamišljen je kao susret između studenata i poslodavaca gdje se studentima nastoji olakšati pronalazak sezonskog posla.

Cilj Sajma poslova 2022 je povezati poslodavce koji se susreću s problemom nedostatka radne snage, ponajprije u sezoni, sa studentima koji imaju uvjete i želju za sezonski rad. ''Studentski zbor svakodnevno radi na poboljšanju životnog standarda za studente, priopćili su ranije organizatori.

Foto: Bljesak.info / Sajam poslova na kampusu Sveučilišta u Mostaru 
Kopirati
Drag cursor here to close