UIO BiH

Štrajk upozorenja: Oni koji su zaslužni za poraz prihoda od poreza traže i rast svojih plaća

Gospodarstvo / Tvrtke | 03. 04. 2022. u 18:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je organizirao štrajk upozorenja, koji počinje u ponedjeljak, 4. travnja i koji će trajati svaki dan u periodu od 12 do 14 sati, sve do ispunjenja osnovnih uvjeta koje traže zaposleni u UIO.

Odluka o pokretanju štrajka donesena je nakon što su iscrpljene sve zakonom propisane mogućnosti i nakon što Vijeće ministara BiH nije našlo razumijevanja da se pokuša popraviti izuzetno loš položaj zaposlenih u UIO, priopćeno je iz Sindikata zaposlenih u UIO.

''Ova institucija je ključna za fiskalnu stabilnost svih nivoa vlasti u BiH, pa se tako sa 85 posto svi budžeti u BiH (državni, entitetski, kantonalni i općinski), financiraju od indirektnih poreza. Iako UIO iz godine u godinu prikuplja sve veći iznos prihoda od indirektnih poreza, za financiranje institucija BiH, pa tako i za zaposlene u UIO, svake godine se izdvaja isti iznos sredstava (680 milijuna KM na godišnjem nivou za sve državne institucije). Sav višak prihoda svake godine završi u entitetskim kasama'', navodi se u priopćenju.

To je, kako se nadalje navodi, dovelo do apsurdne situacije, tako da inspektor u Sektoru za poreze u UIO - stručni suradnik, ima osnovnu plaću u iznosu od 998 KM, a inspektori na nižim nivoima vlasti zbog rasta prihoda svake godine imaju plaće od 1.500 KM i više. 

''Kap koja je prelila čašu'', najnovija je najava da će se plaće povećati na entitetskom nivou za dodatnih deset posto, a sve na račun porasta prihoda od indirektnih poreza.

Iz Sindikata UIO podsjećaju kako su u tri mjeseca 2022. godine prihodi od indirektnih poreza iznosili dvije milijarde i 229 milijuna KM te da su veći za 406 milijuna ili 22,29 posto u odnosu na prihode koje je UIO prikupila u istom periodu 2021. godine.

''Sav višak prikupljenih prihoda završio je kod entiteta i Brčko distrikta. Zaposleni u UIO nemaju ništa protiv povećanja plaća i na nižim nivoima vlasti, ali više ne žele nijemo trpiti 'maćehinski' odnos svih u Bosni i Hercegovini prema zaposlenima u Upravi za indirektno oporezivanje'', navodi se, između ostalog, u priopćenju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close