Stručnjaci otkrivaju

VIDEO | Je li koncesija jedino rješenje za Zračnu luku Mostar?

Značajna financijska sredstva od ožujka 2020. do danas s gotovo svih nivoa vlasti prebačena su Zračnoj luci Mostar, s ciljem spašavanja poduzeća, koje od tada i opstaje samo zahvaljujući "milostinji".
Gospodarstvo / Tvrtke | 04. 06. 2022. u 08:26 Bljesak.info
Je li koncesija jedino rješenje za zračnu luku Mostar?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U besparici je i Zračna luka Mostar, koja je zbog malog interesa putnika, nedavno ostala bez najavljene linije za Njemačku. Na redovne aviolinije i danas, dvije godine od pojave koronavirusa, Mostarci i dalje čekaju, a Zračna luka opstaje zahvaljujući novcu iz federalnog, županijskog i gradskog budžeta.

Značajna financijska sredstva od ožujka 2020. do danas s gotovo svih nivoa vlasti prebačena su Zračnoj luci Mostar, s ciljem spašavanja poduzeća, koje od tada i opstaje samo zahvaljujući "milostinji". Nakon što je nedavno otpala linija za Düsseldorf, građani se s pravom pitaju kako dalje i treba li Mostaru zračna luka onakva kakva je danas.

Potraga za spasom

Ekonomski stručnjaci rješenje vide u koncesiji, predviđenoj u strategiji razvoja Grada, piše BHRT. 

"Potrebno je napraviti određenu studiju, a već je napravljeno njih nekoliko, međutim treba ih ažurirati uz pomoć organizacija kao što je USAID. Oni su to radili za Prištinski aerodrom, onda je organiziran tender na koji se prijavilo niz kompanija, što je dobio jedan konzorcij francusko - turski. Sada Prištinska luka ima preko dva milijuna putnika godišnje", kazao je rektor Sarajevske škola za znanost i tehnologiju (SSST) Vjekoslav Domljan.

Gradska vlast posljednjih mjeseci okupirana je radom za spas Zračne luke. Koncesiju smatraju dobrim, ali u ovom trenutku utopističkim rješenjem.

"U tom biznisu, koncesionara možete dobiti na razvijeni posao. Ne možete ga dobiti da mu kažete: 'Mi imamo aerodrom, pa da li biste vi to radili umjesto nas'. To tako ne funkcionira", istaknuo je gradionačelnik Mostara Mario Kordić.

I dok Zračna luka Mostar danas prazni umjesto da puni budžete, milijuni gostiju slijeću u Sarajevo, Split ili Dubrovnik. Čelnici Grada ulažu napore da se Mostar zbog hodočasnika poveže barem s Italijom.

Tržište od 400 milijuna ljudi? 

"Ono što je nama strateški interes, to je povezivanje s niskotarifnom kompanijom. Eurowings ne spada u niskotarifne kompanije. Svjedoci ste da su to skupe karte. Iz Eurowingsa su javili da im je ugovor i dalje interesantan. Razmislit će o možda novoj destinaciji za Njemačku za sljedeću godinu", istaknuo je ranije Kordić.

Znamenitosti Hercegovine tek su jedan u nizu razloga zbog kojih bi, da je sreće, posao davno procvjetao u Zračnoj luci. Dugo već postoji ideja da u zimskim mjesecima mostarski bude alternativa Aerodromu Sarajevo.

"Samo zbog Međugorja se može targetirati tržište od 400 milijuna ljudi u Europi. Možete misliti, imate potencijalno tržište od 400 milijuna. Samo po toj osnovi moglo bi se imati koliko ima Lurd - između 450 i 500 tisuća putnika godišnje", naglasio je rektor Domljan.

"Mislim da se moramo više okrenuti turističkim tržištima Italije, Njemačke, Austrije i srednje Europe", naglasio je Ramiz Bašić iz Turističke zajednice HNŽ.

Direktor Zračne luke Mostar Ivan Ljubić nije odgovorio na pozive koje smo mu uputili, što uostalom nikad nije učinio otkako je započeo njegov mandat, piše BHRT.

Istovremeno, kako su opazili domišljati Mostarci, u grad zasad slijeću i iz njega polijeću samo ptice.

Kopirati
Drag cursor here to close