Teško

Što je Evergrande i hoće li mu Peking pomoći?

Kompanija ima teškoća s pribavljanjem novca za servisiranje dugova pa je ovoga tjedna počela ulagačima isplaćivati obaveze u imovini, navodi BBC.
Gospodarstvo / Tvrtke | 23. 09. 2021. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teškoće s vraćanjem dugova u kineskoj tvrtki za razvoj nekretnina Evergrande snažno su odjeknule na globalnim tržištima dionica. Sve su oči sada uprte u kinesku vladu koja još uvijek šuti, prenosi Hina.

Evergrande je nagomilao čak 300 milijardi dolara duga, najviše u svijetu kada je u pitanju sektor razvoja nekretnina, i u četvrtak mora uplatiti 84 milijuna dolara kamata na obveznicu koja dospijeva na naplatu u ožujku 2023.

Kompanija ima teškoća s pribavljanjem novca za servisiranje dugova pa je ovoga tjedna počela ulagačima isplaćivati obaveze u imovini, navodi BBC.

Čime se Evergrande bavi?

Poduzetnik Hui Ka Yan osnovao je Evergrande, nekadašnji Hengda Group, 1996. godine u Guangzhouu u južnoj Kini.

Evergrande Real Estate trenutno je vlasnik više od 1.300 projekata u više od 280 gradova diljem Kine, a grupa se bavi upravljanjem bogastvom, proizvodnjom električnih automobila, te hrane i pića.

Vlasnici su i jednog od najvećih nogometnih klubova u zemlji - FC Guangzhoua.

Hui je u međuvremenu postao milijarder, težak 10,6 milijardi dolara, prema Forbesu.

Zašto je Evergrande u krizi?

Kompanija se agresivno širila i svrstala među najveće u Kini zaduživanjem, nagomilavši više od 300 milijardi dolara duga.

Peking je prošle godine odlučio obuzdati zaduživanje kompanija za razvoj nekretnina i Evergrande je bio prisiljen nuditi nekretnine uz velike popuste kako bi osigurao novac za normalno poslovanje, tumači BBC.

Sada ima problema s isplatom kamata.

Rezultat je pad cijene Evergrandeove dionice u ovoj godini za oko 85 posto i sniženi rejting njegovih obveznica.

Zašto svi žele znati hoće li Evergrande opstati?

Nekoliko je razloga zašto su Evergrandeovi problemi tako važni.

Prvo, mnogi su Kinezi kupovali stanove od Evergrandea prije no što su izgrađeni - uplaćivali su depozite i sada bi mogli izgubiti taj novac ako kompanija propadne, tumači BBC.

Drugo, Evergrande posluje s puno kompanija, od izvođača građevinskih radova i projektantskih ureda do dobavljača građevinskog materijala, i svi oni mogli bi u slučaju njegove propasti pretrpjeti velike gubitke i možda i sami završiti u stečaju.

Treće, Evergrandova propasti mogla bi poljuljati kineski financijski sustav.

"Financijske posljedice bile bi dalekosežne. Evergrande navodno duguje novac 171 domaćoj banci i 121 financijskoj tvrtki", rekla je za BBC direktorica Economist Intelligence Unit -a (EIU) Mattie Bekink.

Kreditna kriza?

Ne bude li Evergrande servisirao svoje obveze, banke i drugi zajmodavci biti će prisiljeni smanjiti kreditne plasmane, a to bi pak moglo dovesti do kreditne krize i otežanog pristupa drugih tvrtki kreditima.

Kreditna kriza bila bi jako loša vijest za drugo svjetsko gospodarstvo jer tvrtke koje se ne mogu dobiti kredite ??teško rastu, a u nekim su slučajevima prisiljene i staviti ključ u bravu.

To bi pak moglo uznemiriti ulagače i smanjiti privlačnost Kine za inozemna ulaganja.

Hoće li vlada pomoći?

Vrlo ozbiljne posljedice koje bi mogla izazvati propast tako visoko zadužene tvrtke navele su neke analitičare na pretpostavku da bi vlada mogla uskočiti kako bi je spasila.

Među njima je i direktorica EIU-a.

"Smatramo da će vlada vjerojatno pronaći načina da osigura opstanak osnovne djelatnosti Evergrandea umjesto da riskira narušavanje opskrbnih lanaca i razbjesni vlasnike nekretnina", tumači Bekink.

Drugi pak nisu baš sigurni da će se Peking uplesti.

Vlada zasada šuti, a utjecajni glavni urednik državnih novina Global Times Hu Xijin poručio je preko društvene mreže WeChat da Evergrande ne bi trebao tražiti računati na pomoć Pekinga.

Evergrande mora tražiti spas na tržištu, a ne u vladi, poručio je Hu.

Kopirati
Drag cursor here to close