''Sebijin UO''

Smijenjeni UO raspisao natječaj za direktora KCUS-a

Bitno je napomenuti da Upravni odbor čine predstavnici nekoliko županija čiji se stanovnici liječe na KCUS-u.
Gospodarstvo / Tvrtke | 06. 10. 2023. u 11:17 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je smijenjen, stari Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) , zasjedao je u utorak i donio odluku o raspisivanju natječaja za novog direktora ove ustanove, a koji je jutros i objavljen u medijima.

U njemu je stari UO naveo specifikacije i uvjete koje bi novi direktor KCUS-a trebao ispunjavati.

  / Javni oglas KCUS

Podsjetimo, 4. listopada je objavljeno kako je Upravni odbor UKCS službeno smijenjen, te se očekuje da službeno dođe do smjene generalne direktorice Sebije Izetbegović.

FBiH je u srijedu donijela Rješenje o imenovanju privremenog Upravnog odbora Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo u sjedećem sastavu Benjamin Kulovac (predsjednik), a članovi su Amela Kuskunović, Sabina Prevljak Bajić, Amel Pindžo, Dragan Stevanović, Elvir Ćatović, Diana Štimjanin Koldžo, Ajdin Zulić, Martina Grgić, Damir Šapina i Jasmin Šutković.

Prethodno je doneseno Rješenja o razrješenju dosadašnjeg Upravnog odbora UKC Sarajevo.

Bitno je napomenuti da Upravni odbor čine predstavnici nekoliko županija čiji se stanovnici liječe na KCUS-u.

Ranije je Raport objavio kako je plan Sebije Izetbegović je bio da ona preko svojih instaliranih ljudi kontrolira kompletnu proceduru i na kraju sam izbor generalnog direktora.

U upravi su, kako ovaj medij piše, ostali i neki stari članovi. Potom, iz Zeničko-dobojskog kantona to je Dijana Štiljanin, iz Unsko-sanskog kantona Koldžo Čuturić, iz Srednjobosanskog kantona Martina Grgić.

U ime Federacije imenovani su Damir Šapina i Jasmin Šutković.

Međutim, novoimenovana članica UO KCUS-a Amela Kuskunović za Raport je kazala da će natječaj biti poništen.

"Naravno da će biti poništen. Odluka je nepravosnažne jer je odlukom Vlade FBiH isti dan kad je u ranim poslijepodnevnim satima zakazana i popodnevna sjednica starog saziva raspušten stari postojeći Upravni odbor. Sad je pitanje što je starije i što je zakonsko. Mislim da po zakonu oni ne mogu izaći na taj konkurs jer on nije zakonski opravdan", kazala nam je Kuskunović.

Novi saziv se još u v.d mandatu nije sastao, dodala je, pa ćemo vidjeti koje će se odluke i kakvi koraci napraviti. Najvažnije je da sve to bude zakonski uokvireno.

Na pitanje hoće li trenutna predsjednica KCUS-a Sebija Izetbegović, ostati na funkciji do isteka mandata, Kuskunović kaže: "Novi saziv u v.d mandatu bira novog v.d direktora koji će moguće biti iz reda uposlenika, ali dok se ne sazove nova uprava, ne mogu vam ništa točno reći."

Sjednica novog UO se očekuje sljedeći tjedan.

Odluku Vlade komentirala je i Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović poručujući kako su članovi smijenjeni protivno statutu.

"Federalni premijer Nermin Nikšić i njegova Vlada su danas nezakonito i protivno Statutu Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) smijenili članove Upravnog i Nadzornog odbora.

Nestrpljiv da ispoštuje zakonske procedure - po staroj SDP-ovskoj mantri 'znamo da nije po zakonu, ali nama se žuri' - nametnuti premijer kršeći sve pravne norme, na silu želi da instalira podobne kadrove u UO i NO KCUS-a", napisala je Sebija Izetbegović na svojoj Facebook stranici. Ona je kazala da je premijer sada u žurbi da imenuje "podobne kadrove", suspenduje zakone i Statut najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini, a najavila je i tužbe.

Kopirati
Drag cursor here to close