Najavila

Sebija Izetbegović: Nezakonito smijenjena Uprava KCUS, stižu tužbe

Sebija Izetbegović je objavila poduži status na Facebooku u kojem optužuje Vladu FBiH i premijer Nermina Nikšića da su postupili nezakonito.
Vijesti / Flash | 05. 10. 2023. u 08:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH konačno je jučer (4. listopada 2023.) krenula u proces smjene Uprave KCUS-a i to imenovanjem novog Upravnog i Nadzornog odbora ove najveće zdravstvene ustanove u BiH.

Tako je za predsjednika UO imenovan dr. Benjamin Kulovac a ostali članovi su Amela Kuskunović, Sabina Prevljak Pajić, Amel Pindžo, Dragan Stevanović, Elvir Ćatović Dijana Štiljanin, Martina Grgić, Damir Šapina i Jasmin Šutković, piše Raport.

U Nadzorni odbor su imenovani Esad Fejzagić, Maida Galijatović i Bogomir Borbić.

Paralelni sustav na KCUS

No, uprkos tome što je Vlada FBiH razriješila stari i imenovala novi Upravni odbor, onaj koji je pod kontrolom trenutne direktorice Sebije Izetbegović održao je u poslijepodnevnim satima svoju ranije zakazanu sjednicu.

Sjednica je održana pod palicom predsjednika UO i bliskog suradnika direktorice Jasmina Kapetanovića. On je sjednicu zakazao još prije tri dana, a na dnevni red stavio je raspisivanje natječaja za novog direktora i imenovanje Povjerenstva koje bi cijeli natječaj i intervjue i provodilo.

Iako je bilo očekivano da će Kapetanović i družina odustati od sjednice, jer ih je Vlada FBiH defacto razvlastila, oni su se uredno okupili u 16 i održali sjednicu, stvarajući tako paralelni sustav, te donijeli odluku o raspisivanju natječaja koji bi navodno već danas trebao biti objavljen.

A da bi smijenjeni UO mogao idalje raditi i provoditi svoje, mimo onog kojeg je Vlada postavila, između redova najavila je Sebija Izetbegović koja očito neće s pozicije otići tako lako.

Ona je sinoć objavila poduži status na Facebooku u kojem optužuje Vladu FBiH i premijer Nermina Nikšića da su postupili nezakonito.

"Nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić i njegova Vlada su danas nezakonito i protivno Statutu Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) smijenili članove Upravnog i Nadzornog odbora.

Nestrpljiv da ispoštuje zakonske procedure - po staroj SDP-ovskoj mantri 'znamo da nije po zakonu, ali nama se žuri' - nametnuti premijer kršeći sve pravne norme, na silu želi da instalira podobne kadrove u UO i NO KCUS-a", navela je ona.

Tužbe

Ona je najavila da će ovo 'nezakonito postupanje' dovesti do tužbi.

"Nezakonito postupanje će sasvim sigurno dovesti do tužbi smijenjenih članova UO i NO, što su neki od njih već i najavili. Uz sve ovo, nametnuti premijer Nikšić je danas praktično suspendirao i ministra zdravstva Nediljka Rimca. Ministar Rimac je jedini ovlašten da uz adekvatna i opravdana pojašnjenja, zatraži prijevremenu smjenu Upravnog i Nadzornog odbora KCUS-a.

Međutim, to pravo mu je oduzeo nametnuti premijer, koji je sam sebi dodijelio ulogu i ministra zdravstva. Nadam se da će gospodin Rimac zaštititi vlastiti dignitet, i kao dugogodišnjeg uspješnog kirurga i kao ministra zdavstva, ali i dignitet najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u BiH, te da će prijaviti nezakonite radnje nametnutog premijera Nikšića nadležnom tužilaštvu", navela je Izetbegović.

Inače, Izetbegović očito već godinama ima izvrsne odnose za ministrima zdravstva koji dolaze prvo iz HDZ-a BiH, a sad i iz HDZ-a 1990.

Tako je godinama zajedno sa pokojnim Vjekoslavom Mandićem (HDZ BiH) blokirala imenovanje članova Upravnog odbora iz Kantona Sarajevo - koji je inače najveći finansijer KCUS-a - samo zato što nisu bili podobni SDA-u i njoj lično.

A sad je s Nedeljkom Rimcem (HDZ 1990) uspiješno odugovlačila svoju smjenu, pa sad ima samo riječi hvale za njega i hrabri ga da krene u sukob sa premijerom Nikšićem zbog njene pozicije.

Kopirati
Drag cursor here to close