Zapaženi rezultati

Rast kompanije Galenika i internacionalizacija poslovanja

Galenika je ostvarila i zapažene rezultate u 2022. u odnosu na 2021. godinu.
Gospodarstvo / Tvrtke | 31. 03. 2023. u 09:43 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od kada je dio brazilske NC Grupe, Galenika bilježi značajan poslovni rast i međunarodnu ekspanziju. U razdoblju od 2018. do kraja 2022. godine, Galenika je udvostručila obim prodaje i izvoza, povećala proizvodnju za 22%, proširila portfolio i registrirala čak 146 proizvoda.

Uz podršku NC Grupe u čijem sastavu posluje, i u partnerstvu sa EMS - najvećom farmaceutskom kompanijom u Brazilu, Galenika je realizirala transfer tehnologije za pet generičkih lijekova najnovije generacije. U narednom periodu su planirane investicije u iznosu od 35 milijuna eura na dalji razvoj u tehnologiju, proizvodne i skladišne kapacitete.

Galenika je ostvarila i zapažene rezultate u 2022. u odnosu na 2021. godinu. Izvoz u Bosnu i Hercegovinu je porastao za 40%, ukupan izvoz na sva tržišta regiona na kojima Galenika posluje za 26%, dok je na međunarodnim tržištima izvoz povećan za 35%. U Bosni i Hercegovini je Galenika rasla 5 puta brže od farmaceutskog tržišta. Za isti period, rast proizvodnje je uvećan za 6%, dok je tijekom 2022. na tržišta Srbije, regiona i međunarodna tržišta lansirano ukupno 95 proizvoda čime je kompanija dodatno povećala dostupnost kvalitetnih, efikasnih i suvremenih proizvoda korisnicima. Poslije otvaranja prvog predstavništva u Europskoj uniji, u Mađarskoj, Galenika je 2022. godine otvorila predstavništva i u Sloveniji i Hrvatskoj. Izvozi na tržišta regiona, kao i na 15 međunarodnih tržišta u Europskoj uniji, na Bliskom istoku i u Africi.

„Postižemo konstantan rast na tržištu Srbije i u regionu. Otkada posluje u okviru NC Grupe, kompanija je udvostručila nivo prodaje i izvoza i postigla veliki uspjeh u internacionalizaciji kroz zapaženo prisustvo na međunarodnim tržištima, zahvaljujući visokom kvalitetu proizvoda. U 2023. planiramo lansiranje prvih proizvoda na tržišta Slovenije i Hrvatske, kao i dalju ekspanziju na međunarodnim tržištima. Ono što je posebno značajno jeste da tijekom naredne dvije godine, u partnerstvu sa našom sestrinskom kompanijom iz Brazila - EMS, planiramo da investiramo 35 milijuna eura. Investicije su usmjerene na dalji razvoj u tehnologiju, proizvodne i skladišne kapacitete, a sve u skladu sa poslovnim planovima. Pored toga, ulaganjem u dalju digitalizaciju poslovanja planiramo postizanja još većeg stupnja poslovne efikasnosti.’’, izjavio je Nenad Burazor, menadžer prodaje u kompaniji Galenika.

U okviru digitalne transformacije, Galenika je uvela najnapredniji softver za planiranje koji omogućava povećanu efikasnost u upravljanju materijalima, planiranje proizvodnje i fleksibilnost poslovanja u lancu snabdijevanja, što je u ovim globalnim okolnostima od velikog značaja.

U oblasti inovacija i edukacije, kompanija je tokom 2022. godine realizirala obuke za 8.000 apotekara u Srbiji kroz vlastiti program ,,Galenika akademija’’, razvila je ,,Galiverse’’’ edukativnu online aplikaciju za komunikaciju sa apotekarima i pokrenula je Galenika Medical Journal – prvi stručni kvartalni časopis na maternjem jeziku za ljekare u Srbiji. Tokom 2023. godine planira se proširenje programa ,,Galenika akademija’’ za apotekare i lansiranje časopisa Galenika Medical Journal za ljekare u regionu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, na maternjem jeziku.

Podrška zajednici i briga o životnoj sredini ostaju visoko na ljestvici prioriteta, dok društveno odgovorne projekte i inicijative kompanija od ove godine širi i na zemlje regiona u kojima posluje.

Na putu održivog poslovanja, Galenika je pokrenula niz projekata kojima utiče na smanjenje potrošnje prirodnih resursa. U 2022. postignuto je smanjenje otpada za 38%, u odnosu na 2021. godinu, a ostvareno je i 25% smanjenje emisije CO2. Kompanija je nosilac ISO certifikata 14001:2015, koji potvrđuje usklađenost sa najvišim standardima u oblasti zaštite životne sredine.

Kopirati
Drag cursor here to close