John D. Rockefeller

Prije 85 godina preminuo najbogatiji čovjek u povijesti

Osnivač je obitelji Rockefeller koja je svoje bogatstvo stekla u naftnoj industriji. Utemeljio je naftnu tvrtku Standard Oil Company 1870. godine (danas Exxon Mobil) koju je vodio dok se nije službeno umirovio 1897. godine.
Gospodarstvo / Tvrtke | 23. 05. 2022. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fuel Express / John Davison Rockefeller (Richford, savezna država New York, 8. srpnja 1839. - Ormond Beach, Florida, 23. svibnja 1937.)

Čuveni američki industrijalac i filntrop John Davison Rockefeller umro je na današnji dan prije 85 godina, 23. svibnja 1937. u Ormond Beachu, Florida.

John D. Rockefeller bio je drugo od šestero djece, rođen u Richfordu, u saveznoj državi New York, 8. srpnja 1839. kao sin Williama Averyja Rockefellera. Obitelj potječe iz Njemačke.

Kad je bio dječak, njegova obitelj preselila se u Moraviju, u saveznoj državi New Yorku, i, 1851. godine, u Owego, gdje je pohađao Akademiju Owego. Godine 1853., njegova se obitelj preselila u Strongsville, predgrađe Clevelanda.

Rockefeller je pohađao Cleveland Central High School, a zatim je uzeo desetotjedni poslovni tečaj na Folsom's Commercial College, gdje je studirao knjigovodstvo.

U rujnu 1855. godine, kada je Rockefeller imao šesnaest godina, dobio je prvi posao kao pomoćni knjigovođa, radeći za malu proviziju u tvrtki pod nazivom Hewitt & Tuttle. Kao mladić, Rockefeller je navodno izjavio kako su njegove dvije velike ambicije zaraditi 100.000 dolara i živjeti 100 godina.

Osnivač je obitelji Rockefeller koja je svoje bogatstvo stekla u naftnoj industriji. Brat je Williama Rockefellera. Utemeljio je naftnu tvrtku Standard Oil Company 1870. godine (danas Exxon Mobil) koju je vodio dok se nije službeno umirovio 1897. godine.

Rockefellerovo je bogatstvo kontinuirano raslo. Postao je najbogatiji čovjek na svijetu i prvi Amerikanac s više od milijardu dolara.

Ime Rockefeller postalo je istoznačnica za milijardera. Kad se uračuna inflacija, često se Rockefellera smatra za najbogatijeg čovjeka u povijesti.

Prema procjeni časopisa Forbes iz 2007. godine ekvivalent njegovoga bogatstva u trenutku smrti, 1937. godine, bio bi 663.4 milijarde dolara. Za vrijeme života, a i naknadno, često je bio optuživan za nemoralnu poslovnu praksu zbog čega su njega i druge industrijalce tog razdoblja nazivali barunima razbojnicima.

Rockefeller je proveo posljednjih 40 godina svoga života u mirovini. Svoje bogatstvo je trošio uglavnom na stvaranje modernoga sustava ciljanog dobročinstva. On je to bio u mogućnosti učiniti kroz stvaranje zaklada koje su imale veliki utjecaj na medicinu, obrazovanje i znanstvena istraživanja. Njegove zaklade bili su začetnici razvoja medicinskih istraživanja, te su bile ključne u iskorjenjivanju rudarske gliste i žute groznice.

Rockefeller je također osnivač i Sveučilišta u Chicagu i Sveučilišta Rockefeller (u New Yorku) te je financirao osnivanje Središnjega filipinskog sveučilišta na Filipinima. Bio je odan sjeverni baptist te je podržavao mnoge crkvene institucije i projekte. Rockefeller se suzdržavao alkohola i duhana tijekom cijeloga života.

Video: John D. Rockefeller Family Tree | Richest Man in Modern History?

OPŠIRNIJE

Kopirati
Drag cursor here to close