O rezervnom snabdijevanju

Poslodavci FBiH od Elektroprivrede BiH traže da hitno stornira ugovore

Zahtijeva se da u novim ugovorima osnovica za porast cijena električne energije do 20 posto je cijena električne energije iz godišnjeg ugovora tog kupca za prethodnu godinu, prije poskupljenja električne energije.
Gospodarstvo / Tvrtke | 28. 01. 2022. u 15:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine zatražit će od Uprave Javnog poduzeća Elektroprivrede BiH da hitno storniraju ugovore koje su poslali kompanijama za rezervno snabdijevanje električnom energijom na 60 dana.

Prema tim ugovorima cijena električne energije je i do šest puta veća u odnosu na prošlogodišnju, rečeno je nakon sastanka kojemu je prisustovalo više od stotinu poslodavaca iz cijele Federacije BiH koje električnom energijom snabdijeva Elektroprivreda BiH kojeg je oganiziralo Udruženje poslodavaca Federacije BiH.

Zatražit će da se ispostave novi računi o snabdijevanju električnom energijom kompanijama koje je snabdijevala u 2021. godini, bez obzira da li su ti kupci poslali zahtjev za ponudu za snabdijevanje električnom energijom, prihvatili ponudu za snabdijevanje električnom energijom i potpisali ugovor ili nisu prihvatili ponudu za snabdijevanje električnom energijom i nisu potpisali ugovor.

Također se zahtijeva da u novim ugovorima osnovica za porast cijena električne energije do 20 posto je cijena električne energije iz godišnjeg ugovora tog kupca za prethodnu godinu, prije poskupljenja električne energije.

Dalje se navodi da se uvećane cijene električne energije primjenjuju od 6. januara 2022. godine, odnosno, od dana stupanja na snagu Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH na sve kvalificirane kupce električne energije.

Jednoglasno je zatraženo da ugovori o snabdijevanju električnom energijom kvalificiranim kupcima, koji će biti ponuđeni na osnovu člana 16. a) Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH moraju imati iste uvjete snabdijevanja, kao i ugovori o snabdijevanju električnom energijom koji su realizirani tokom 2021. godine.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH naglašeno je da ukoliko Elektroprivreda BiH ne prihvati njihove zahtjeve, zatražit će hitnu sjednicu Vlade Federacije BiH na kojoj će se donijeti odluka u skladu s njihovim zahtjevima.

Poslodavci su zaključili da će ugovore o rezervnom snabdijevanju vratiti Elektroprivredi BiH, uz zahtjev da se dostavi ugovor o rezervnom snabdijevanju zaključno s 5. siječanj 2022. godine te ugovori o snabdijevanju električnom energijom od 6. siječnja u skladu sa Zakonom i odlukom Vlade Federacije BiH o ograničenju rasta cijena električne energije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close