Poslušali Novalića

Elektroprivreda BiH zainteresirana za kupovinu Hidroelektrana na Trebišnjici

Hidroelektrane Trebinje 1 i 2 ukupne instalirane snage 176 MW i prosječne godišnje proizvodnje od 384 do 434 GWh električne energije su u sastavu mješovitog holdinga Elektroprivreda RS.
Gospodarstvo / Industrija | 13. 01. 2022. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uvažavajući inicijativu premijera Federacije BiH Fadila Novalića, Javno poduzeće Elektroprivreda BiH iskazuje zainteresiranost i spremnost za kupovinu dionica poduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici iz sastava mješovitog holdinga Elektroprivreda Republike Srpske, koji je vlasnik 65 posto dionica poduzeća'', priopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Iz EPBiH ističu da spremnost za kupovinu dionica Hidroelektrana na Trebišnjici temelje na nužnosti očuvanja energetske neovisnosti i stabilnosti elektroenergetskog sustava BiH koje bi omogućavanjem „otuđenja“ značajnih proizvodnih potencijala bile ozbiljno ugrožene.

''Posljedica ovakvog scenarija bilo bi i neminovno ekonomsko urušavanje BiH'', kazali su.

Navodi se kako je spremnost JP Elektroprivreda BiH za kupovinu akcija poduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici ''u skladu sa strateškim opredjeljenjem kompanije za povećanjem udjela obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije u proizvodnom portfoliju i ispunjavanju obveza koje je država BiH preuzela kao potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici''.

Uz planiranu izgradnju novih pogona, JP Elektroprivreda BiH je s ciljem povećanja kapaciteta iz obnovljivih izvora, javno oglasila i svoju zainteresiranost za otkup, odnosno kupovinu projekata u razvoju ili završenih proizvodnih objekata,  upućivanjem poziva zainteresiranim stranama.

Podsjetili su da su Hidroelektrane na Trebišnjici s pogonima Trebinje 1 i 2, Čapljina i dio HE Dubrovnik (Hrvatska) od puštanja u proizvodnju (sukcesivno u razdoblju 1965-1981. godina) sve do 1992. godine, djelovale u sastavu Elektroprivrede BiH koja je financirala njihovu izgradnju.

Od 1992. godine, dodali su iz EPBiH, hidroelektrane Trebinje 1 i 2 ukupne instalirane snage 176 MW i prosječne godišnje proizvodnje od 384 do 434 GWh električne energije su u sastavu mješovitog holdinga Elektroprivreda RS.

''Hidroelektrana Dubrovnik iz sliva rijeke Trebišnjice je na teritoriji Hrvatske i njena proizvodnja, koja u godišnjem prosjeku prelazi količinu 1160 GWh, se raspodjeljuje između Hrvatske elektroprivrede (HEP) i holdinga Elektroprivreda RS kojem u raspodjeli pripada više od 75 posto proizvedene električne energije. Od 1992.godine, HE Čapljina djeluje u sastavu Elektroprivrede HZHB'', priopćili su iz EPBiH.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close