UPFBiH

Elektroprivreda BiH tvrtkama šalje ugovore sa šest puta većom cijenom struje u odnosu na prošlogodišnju

''Uprava Elektroprivrede BiH direktno izigrava i krši odluke najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH – Parlamenta FBiH i odredbe dopune zakona koje su donijeli zastupnici i izaslanici oba doma Federalnog parlamenta''
Gospodarstvo / Tvrtke | 26. 01. 2022. u 15:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine šokirano je postupanjem Uprave Javnog poduzeća Elektroprivreda BiH, kao i izostankom reakcije nadležnih institucija na samovolju koju provode, priopćilo je UPFBiH.

Iako su oba doma Parlamenta Federacije BiH usvojila dopunu Zakona o električnoj energiji FBiH, kojom se daje ovlaštenje Vladi FBiH da ograniči povećanje cijene električne energije na 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, a koji je stupio na snagu 6.1.2022. godine, EPFBiH ne postupa u skladu sa odlukom Parlamenta FBiH.

Naime, kako navode - u posljednja tri dana iz JP Elektroprivreda BiH brojnim kompanijama su dostavljeni ugovori za rezervno snabdijevanje električnom energijom na 60 dana, čija je cijena i do šest puta veća u odnosu na prošlogodišnju. A, navodno će od 1.3.2022. godine slati ugovore o redovnom snabdijevanju električnom energijom, koji bi, opet navodno, biti u skladu sa Zakonom o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH.

Prema informacijama kojima raspolaže UPFBiH, ni novi ugovori neće biti usklađeni sa ovim Zakonom, jer će Elektroprivreda BiH sve troškove rizika prebaciti na kupca električne energije.

''Ovakvim postupanjem, Uprava Elektroprivrede BiH direktno izigrava i krši odluke najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH – Parlamenta FBiH i odredbe dopune zakona koje su donijeli zastupnici i izaslanici oba doma Federalnog parlamenta'', priopćilo je Udruženje poslodavaca FBiH.

UPFBiH će u petak, 27.1.2022. godine održati sastanak članica na kojemu će se razgovarati o novonastaloj situaciji i donijeti odluke o daljim aktivnostima UPFBiH i kompanija u FBiH kojima je snabdijevač električnom energijom Elektroprivreda BiH.

UPFBiH očekuje hitno reagiranje resornog Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH i Vlade FBiH kojom će zaustaviti samovoljno i nezakonito postupanje Uprave Elektriprivrede BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close