UPFBiH

Kompanijama od 1. siječnja struja ne smije biti skuplja od 20 posto

U UPFBiH su naglasili da ove kompanije moraju dobiti anekse na ugovore kojima će im cijena biti povećana maksimalno 20 posto i koji će se početi primjenjivati od 1. siječnja 2022. godine.
Gospodarstvo / Industrija | 31. 12. 2021. u 18:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) inzistira da Vlada Federacije BiH prilikom donošenja odluke o ograničavanju cijena električne energije, obveže elektroprivredna preduzeća na aneksiranje ugovora s kompanijama koje su ranije potpisale ugovore o snabdijevanju, a kojima  je cijena povećana za više od 20 posto.

U UPFBiH su naglasili da ove kompanije moraju dobiti anekse na ugovore kojima će im cijena biti povećana maksimalno 20 posto i koji će se početi primjenjivati od 1. januara 2022. godine.

UPFBiH je zahvalilo rukovodstvu i poslanicima Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na hitnom organiziranju online sjednice na kojoj je usvojen amandman na Zakon o električnoj energiji u Federaciji BiH, u tekstu u kojem ga je usvojio Dom naroda. UPFBiH je zahvalilo i rukovodstvu i izaslanicima Doma naroda Parlamenta FBiH koji su dali veliki doprinos usvajanju dopune Zakona o električnoj energiji u FBiH, što omogućava Vladi FBiH da donese odgovarajuću odluku i ograniči rast cijena električne energije za privredu na 20 posto.

''Povećanje cijena električne energije za gospodarstvo od 20 posto predstavlja gornju granicu povećanja koje omogućava većini kompanija u FBiH neometanu proizvodnju, nastavak izvoznih aktivnosti, zadržavanje postojećih i zapošljavanje novih radnika te nastavak investicijskog ciklusa. S druge strane, neće drastično rasti cijene roba i usluga na tržištu zbog enormnog povećanja cijena električne energije, čime se štiti životni standard građana'', ističu iz UPFBiH.

Također, kako dodaju, to povećanje će omogućiti Elektroprivredi FBiH da kompenzira ranije dogovoreno povećanje cijene uglja, kao i nastavak investicijskog ciklusa, priopćeno je iz UPFBiH.

 
Kopirati
Drag cursor here to close