Ljudska prava

Pokrenuta istraga oko imenovanja direktora mostarske Zračne luke

''Nije u pitanju mala privatna pekarna da se po nečijoj volji predaje na upravljanje. Ovo je ozbiljna stvar i velika nezakonitost koja će ostati da "živi" u praksi, ako se ne zaustavi. ''
Gospodarstvo / Tvrtke | 05. 08. 2021. u 10:38 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije novost kako je imenovanje novog ravnatelja Javnog poduzeća Međunarodne Zračne luke - aerodrom Mostar 'vruća tema', obzirom da se ono dogodilo bez ikakvog natječaja i u vrijeme nepostojanja Gradskog vijeća. No, novost jeste kako je u cijeli slučaj sada uključena i institucija Obudsmena za ljudska prava koja je pokrenula istragu po ovom pitanju.

Prijavu ovoj instituciji Željko Brčić podnio je zbog, kako navodi, diskriminacije u ovom slučaju prema njemu i svim drugim građanima koji nisu imali šanse jer nije bilo natječaja.

''Molim da Ombudsman donese Preporuku da se radi o diskriminaciji i da se ilegalno imenovanje poništi. Štoviše, preporuka je utemeljena, jer se dva glavna gradska tijela, Gradsko vijeće i gradonačelnik, "ograđuju"  i faktički  negiraju  takvo imenovanje  Ivana Ljubića za vd ravnatelja Aerodroma Mostar'', navodi u prijavi Brčić.

Grad Mostar ne zna

U svojoj prijavi Brčić dostavlja i odgovore iz Grada, koji kao većinski vlasnik ovog Javnog poduzeća, oko 88 posto, navodi kako nema nikakvu dokumentaciju  vezanu za način imenovanja direktora ovog Javnog poduzeća.

''Gradsko vijeće Grada Mostara ne posjeduje nikakvu dokumentaciju vezanu za način imenovanja direktora Javnog poduzeća Međunarodna - zračna luka Mostar'', stoji u odgovoru Grada Mostara na upit o načinu imenovanju Ivana Ljubića za vd ravnatelja mostarskog aerodroma.

Brčić navodi kako je upravo iz tog razloga, obzirom da je Grad većinski vlasnik, ovaj podatak skandalozan, te da se radi o ilegalnom imenovanju ili ''čak kriminalu, a u najmanju ruku je brutalna diskriminacija''.

''Radi se o, možda skroz ilegalnom, upravljanju nad milijunskim društvenim sredstvima, gdje samo temeljni kapital iznosi oko 7.500.000,00 KM. Za Aerodrom su generacije izdvajale sredstva, za opće dobro kao društveno /državno vlasništvo. Nije u pitanju mala privatna pekarna da se po nečijoj volji predaje na upravljanje. Ovo je ozbiljna stvar i velika  nezakonitost koja će ostati da "živi" u praksi, ako se ne zaustavi. Stoga je intervencija državnih organa nephodna'', navodi u svojoj prijavi Brčić.

Istraga u tijeku

Iz Institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine dobili smo dogovor kako je žalba po ovom pitanju zaprimljena još u svibnju 2021. godine, te da se predmet nalazi u obradi kod postupajuće pravnice.

''U skladu sa Zakonom o Ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine i pravilima postupanja, Ombudsmeni će provesti istragu i o nalazima istrage obavijestiti podnositelja žalbe, kako je to praksa i u drugim predmetima, a ukoliko utvrde eventualna kršenja ljudskih prava postupiti u skladu sa svojim nadležnostima u cilju njihovog otklanjanja'', stoji u njihovom odgovoru za Bljesak.info.

Dodaju kako, obzirom da je istraga u tijeku, trenutno nisu u mogućnosti dati više informacija o predmetnom slučaju.

Izvještaj o poslovanju

Podsjetimo,  bivši direktor ovog poduzeća Marin Raspudić je u lipnju 2020. godine na sjednici Vijeća ministara imenovan vršiteljem dužnosti zamjenika generalnog direktora BHDCA do okončanja natječajne procedure, a najduže na mandatni razdoblje od tri mjeseca.  Kako je mogao biti imenovan novi, a razriješen stari direktor Zračne luke Mostar, dok nije postojalo Gradsko vijeće, još uvijek nije konkretno odgovoreno.

O poslovanju ovog Javnog poduzeća raspravljalo se i na prošloj sjednici mostarskog Gradskog vijeća, no točka o imenovanju direktora nije bila jedna od tema.

Iako su u svom izvještaju, koje su predočili gradskim vijećnicima, naveli kako su posljedice pandemije utjecale na poslovanje ove kuće, prema brojkama je evidentno da je rad mostarke Zračne luke krenuo prema dolje godinama prije.

U međuvremenu, posljednji službeni let na mostarskom aerodromu viđen je u prosincu 2020. godine, a u  prošloj godini kroz mostarsku Zračnu luku prošla su tek 1.678 putnika.

Kopirati
Drag cursor here to close