Dugovanja

Pismo BHRT-a: Servisu prijeti gašenje

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine navodi i kako je dugogodišnji problem što se  RTV pristojba ne plaća na teritoriju cijele BiH. 
Gospodarstvo / Tvrtke | 23. 03. 2022. u 14:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom blokade računa BHRT-a od strane Porezne uprave Federacije BiH, Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine izvijestio je Parlamentarnu Skupštinu BiH o bezizlaznoj situaciji u kojoj se našao ovaj javni servis koja može dovesti do gašenja BHRT-a i niza pogubnih lančanih posljedica.

''Unatoč pozivima menadžmenta BHRT-a na iznalaženju rješenja - prijedloga sporazuma o plaćanju poreznih obveza na rate i sl. - nije bilo sluha od strane Poreznih uprave FBiH. Menadžment BHRT-a ne bježi od vraćanja duga, i sve što traži odnosi se na prolongiranja obaveza odnosno plaćanje obveza u mjesečnim obrocima koji će omogućiti nesmetan rad ove kuće'', navodi se u pismu.

Dodaje se kako je ''činom blokade računa upitna egzistencija 870 radnika, njihovih obitelji, a za Bosnu i Hercegovinu izlazak iz mnogih međunarodnih asocijacija, posebice europskih u kojima je BHRT aktivno sudjelovao kroz međunarodnu razmjenu programa''.

''Podsjećamo da je BHRT ovakvu situaciji dovedena prije svega zbog nepoštivanja Zakona o javnom RTV sustavu kojeg je donijela Parlamentarna skupština BiH 2005. godine. Između ostalog, prema BHRT-u postoje višemilijunska dugovanja koja se ne izmiruju usprkos pokrenutim tužbama još 2008. godine. Sudskog epiloga još nema. Kada bi BHRT naplatio ta potraživanja, bili bi likvidni, a bilo bi sredstava za modernizaciju i unapređenje programa'', navodi se u pismu.

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine navodi i kako je dugogodišnji problem što se  RTV pristojba ne plaća na teritoriju cijele BiH. 

''Poštovani predstavnici države, pozivamo vas, kao osnivače javnog RTV servisa u BiH, a koji ste imenovali i nas, članove Upravnog odbora 4.6.2021.godine, da se žurno uključite u rješavanje ove velike krize.  Ako se hitno nešto ne poduzme moglo bi doći gašenja Javnog RTV servisa BiH koji pokriva cijelu državu te niza drugih posljedica. Jedan od 14 uvjeta pristupanju BiH u EU je i odgovornost države za rad i stabilno financiranje javnog RTV servisa. Pokušajmo zajedno naći najbolja rješenje za budućnost i opstanak Radiotelevizije BiH'', navodi Upravni odbor te dodaje kako se radi ''od rata najtežoj situaciji za državnu televiziju''.

''O teškoj situaciji i krizi u kojoj se nalazi javni medijski servis BiH upoznali smo sve mjerodavne domaće, europske i međunarodne predstavnike'', navodi se u priopćenju Upravnog odbora BHRT-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close