Švicarski prehrambeni div

Nestleovi prihodi pali zbog utjecaja koronavirusa na kinesko tržište

Prihodi su u prva tri ovogodišnja mjeseca pali 6,2 posto, na 20,8 milijardi švicarskih franaka.
Gospodarstvo / Tvrtke | 24. 04. 2020. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicarski prehrambeni div Nestle izvijestio je u petak da su mu prihodi pali u prvom tromjesečju zbog nepovoljnih valutnih tečajeva i pada prodaje u Kini pod utjecajem pandemije koronavirusa.

Prihodi su u prva tri ovogodišnja mjeseca pali 6,2 posto, na 20,8 milijardi švicarskih franaka.

Među razlozima švicarski prehrambeni div ističe nepovoljne valutne tečajeve. Švicarski franak ima status sigurnog ulaganja u vremenima krize i a pandemija je potaknula ulagače na pojačane kupnje. Zbog jačeg franka smanjena je vrijednost Nestleovih prihoda u inozemstvu. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i prodaja poslovanja s proizvodima za zdravlje kože i američkog poslovanja sa sladoledima, prihodi su porasli 4,3 posto.

Kompanija je izvijestila da joj je prodaja slatkiša i sladoleda u prvom tromjesečju pala jer su kupci manje kupovali darove a pojačali su "impulzivne kupnje".

Pozitivan je utjecaj pandemije Nestle osjetio na prihodima od prodaje gotovih jela, hrane za kućne ljubimce i kave. Poslovanje u Sjevernoj Americi i Europi dobilo je potporu u ožujku u nastojanjima kupaca da stvore zalihe u vrijeme pandemije.

U Kini je pak prodaja naglo pala jer su potrošači gotovo tri mjeseca bili suočeni s ograničenjem kretanja a zalihe su gomilali manje nego oni na Zapadu.

Nestle očekuje da unatoč pandemiji i dalje očekuje snažniji rast u ovoj godini, po stopi od oko pet posto ako se isključe promjene valutnih tečajeva, akvizicije i poslovanje s lijekovima. Prošle godine iznosio je 3,5 posto.

Kompanija objavljuje neto dobit samo u polugodišnjim i godišnjim izvještajima, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close