Predstavnici 21 firme

Metalci prosvjedovali u Sarajevu: Traže rješavanje šest ključnih problema

Oko 200 radnika prisustvovalo je prosvjednom skupu u Sarajevu u organizaciji Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine
Gospodarstvo / Tvrtke | 01. 05. 2022. u 14:16 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 200 radnika prisustvovalo je prosvjednom skupu u Sarajevu u organizaciji Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

U prijepodnevnim satima su se okupili na Trgu Prvog korpusa Armije RBiH, a nakon toga su šetali do zgrade Vlade FBiH. Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: "Spasimo Zrak", "Padaj silo i nepravdo", "Stop neodgovornim vladama".

Vladi FBiH žele uputiti šest zahtjeva kojim bi se status metalaca poboljšao.

Foto: Anadolija / Metalci prosvjedovali u Sarajevu: Traže rješavanje šest ključnih problema

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez rekao je da današnjem skupu prisustvuje oko 200 ljudi.

"Naša poruka je da Vlada konačno sjedne sa nama, da razgovara i pregovara oko najniže plate i realizacije svih zahtjeva koje smo im dostavili. Ovdje su predstavnici 21 firme iz Federacije BiH iz metalne industrije", kazao je Melez.

Jedan od glavnih zahtjeva je usvajanje mjera i radnji za očuvanje tisuću radnih mjesta u tri preduzeća.

"Hitno i bez odlaganja izvršiti usklađivanje najniže plate sa rastom inflacije u skladu sa podacima Federalnog zavoda za statistiku. Hitno i bez odlaganja usvojiti mjere i radnje na očuvanju hiljadu radnih mjesta i ozdravljenju firmi metalske industrije, a naročito Binas, Volkswagen i Zrak. Hitno i bez odlaganja osloboditi privredu nepravedno visokih nameta. Hitno i bez odlaganja utvrđivanje Zakona o najnižoj plati u Federaciji BiH čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plate u FBiH, bez naknada koje nemaju karakter plate", navedeno je, između ostalog, u zahtjevima.

Kopirati
Drag cursor here to close