Težak položaj radnika

Praznik rada u regiji: Prosvjedi i nezadovoljstvo radnika

Na Međunarodni praznik rada sindikalne organizacije u regiji upozorile su još jednom na težak položaj radnika, ugroženu egzistenciju, 'rad na crno' i druge probleme.
Gospodarstvo / Posao | 01. 05. 2022. u 14:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Međunarodni praznik rada sindikalne organizacije u regiji upozorile su još jednom na težak položaj radnika, ugroženu egzistenciju, 'rad na crno' i druge probleme.

U Zagrebu se održao prosvjedni marš pod sloganom "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika". Tražio se rast plaća, veća prava i jačanje kolektivnog pregovaranja.

Položaj zaposlenih u Crnoj Gori je veoma loš i nezavidan i zahtijeva brojne aktivnosti nadležnih kako ne bi bila ugrožena egzistencija radnika, ocijenili su iz Saveza sindikata (SSCG).

"Ovo je vrijeme velikih izazova koje su dominantno opredijelili pandemija koronavirusa, međunarodna ekonomska i politička kriza, ratovi u okruženju, nestašica osnovnih životnih namirnica, najava povećanja cijena struje i poskupljenje energenata", rekli su iz SSCG-a agenciji Mina.

Dodali su kako poput drugih država Europe i regije, Crna Gora treba smanjiti akcize na gorivo, potom porez na dodanu vrijednost (PDV) na osnovne životne namirnice, kao i privremeno ograničiti cijene namirnica bitnih za zdravlje ljudi.

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić ocijenio je kako je položaj radnika u Srbiji daleko od zadovoljavajućeg, ukazujući na neke od problema kao što su visok stupanj nezaposlenosti, rad 'na crno', ugroženo pravo na korištenje godišnjih odmora i bolovanja.

Naveo je kako "posljednji podaci istraživanja pokazuju da radnici u Srbiji imaju najduže radno vreme u Europi, kao i da se i dalje zbog nemara poslodavaca događaju ozbiljne povrede na radu".

Kopirati
Drag cursor here to close