Opioidi

Johnson & Johnson pristao na nagodbu od 230 milijuna dolara

Dogovorom se predviđa da Johnson & Johnson mora u nekoliko rata tijekom devet godina isplatiti cijelu sumu, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.
Gospodarstvo / Tvrtke | 27. 06. 2021. u 19:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavna tužiteljica New Yorka Letitia James rekla je da je farmaceutska kuća Johnson & Johnson pristala na nagodbu zbog tvrdnji da je pomogla povećanju opioidne krize i da isplati 230 milijuna dolara.

Dogovorom se predviđa da Johnson & Johnson mora u nekoliko rata tijekom devet godina isplatiti cijelu sumu, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

Farmaceutski gigant je također prihvatio da okonča proizvodnju i distribuciju opioida širom New Yorka i ostatka SAD-a, dodala je James.

“Kompanija je pomogla da se rasplamsa ova vatra, ali danas su se obavezali da će obustaviti posao sa opioidima, ne samo u New Yorku, već širom zemlje”, izjavila je James.

Kompanija Johnson & Johnson u izjavi je navela da nagodba nije priznanje nepravde ili pogrešnog poslovanja kompanije.

U priopćenju se dodaje da su njene akcije “koje se tiču marketinga i promicije recepata za lijekove protiv bolova bile prikladne i odgovorne”.

Američki centar za zarazne bolesti tvrdi da je od 1999. do 2019. godine od prekomjernih količina opioida u SAD-u umrlo skoro pola milijuna ljudi.

Slučajevi predoziranja naglo su skočili ranih 2000-tih godina, kada su proizvođači lijekova na recept, poput oksikodona i hidrokodona, ubrzali njihovu prodaju zbog slabe kontrole.

Kopirati
Drag cursor here to close