Analiza

Ima li nade za Mostar parking?

Obzirom da je račun ovog poduzeća blokiran, zaposlenici ne primaju plaću, nego akontacije u iznosu od 600 KM, te nemaju uredno uplaćeno mirovinsko i zdravstveno osiguranje.
Gospodarstvo / Tvrtke | 26. 07. 2021. u 12:45 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javno poduzeće Mostar parking d.o.o. registrirano je kao poduzeće koje obavlja djelatnost organiziranja rada u sustavu parkiranja, organiziranja naplate i kontrole parkiranja na području Grada Mostara, te uvođenje samonaplate putom parking kartica, parking automata(i mobilnih telefona), kao i drugih srodnih poslova.

No od samog početka, ovo poduzeće, čiji je 100-postotni vlasnik Grad Mostar, ne radi ono što bi trebalo, onosno ono što navode u registarskom opisu.

Njihov račun već duže vrijeme je u stalnoj blokadi i to od konca 2016. godine, a za razdoblje od 1.2.2014. godine. 

Dug 1.388.983,83

U izvještaju o poslovanju, koji će se naći na dnevnom redu Gradskog vijeća Mostara, navodi se kako je dio dugovanja prema 'blokadi' izmiren, ali još uvijek ne postoji realna mogućnosti deblokiranja računa zbog nastalih dugovanja prema dobavljačima, zaposlenicima i većem broju sudskih postupaka i presuda, zateznih kamata koje dodatno otežavaju i onako loše financijsko stanje poduzeća.

''Ukupan dug prema posljednjoj bruto bilanci stanja je 1.388.983,83 KM. Poduzeće nema imenovan nadzorni odbor, imenovan je v.d. direktora u svibnju mjesecu 2017. godine na period od tri mjeseca bez potpisanog bilo kakvog ugovora, izmjena je upisana u Sudski registar Općinskog suda u Mostaru'', navodi se.

Broj zaposlenih

Zaposlenih djelatnika u 2020. godini ima devet, te je taj broj varirao od 2011. godine, a najviše ih je u ovom razdoblju bilo 22.

Struktura zaposlenika danas, kako navodi izvještaj, ni blizu ne zadovoljava stvarne potrebe, te je potrebno dopuniti kadar. Obzirom da je račun ovog poduzeća blokiran, zaposlenici ne primaju plaću, nego akontacije u iznosu od 600 KM, te nemaju uredno uplaćeno mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Ističe se kako poduzeće posluje s ogromnim poteškoćama i te da je svakodnevno trpjelo veliku štetu zbog nepostojanja Gradskog vijeća i nedostajuće Odluke o prekršajnim odredbama.

''Mirujući promet u gradu je u veoma lošem stanju zbog svakodnevnog povećanja broja vozila koja koriste parking prostore, kao i zbog ne savjesnih vozača koji vozila parkiraju na nepropisan način, a primjetan je i veliki broj vozila koja se prodaju i koja zauzimaju i onako nedostatan broj parking prostora. Takoder, primjetno je da se pojavljuju i koriste rezervirani parking prostori bez odgovarajućeg odobrenja od gradske nadležne službe'', navedeni su neki od problema s kojima se susreću.

Kamo s tri 'pauka'?

Poduzeće je početkom 2021. godine napravilo sporazum sa Zavodom zdravstvenog osiguranja HNŽ-a o otplati duga i tako je omogućena ovjera zdravstvenih knjižica radnicima uz mjesečnu uplatu od 1.152,00 KM, no strahuju da će im to biti veliki problem za iduće mjesece, te da će zaposlenici ponovno biti bez zdravstvenog osiguranja.

U Izvještaju spominju i tri motorna vozila-kamiona ‘pauka’ koja se trenutno ne koriste i njih nije u moguće registrirati, održavati niti evidentirati u knjigovodstvu. Poduzeće od Grada traži da vozila smjesti na sigurnu lokaciju i izvrši servisiranje, te odluči o njihovoj daljnjoj upotrebi.

Što je potrebno?

''Potrebno je osigurati sredstva i pristupiti završetku uređenja parkinga-partera iza Federalne zgrade. Procijenjena vrijednost radova-asfaltiranja, sadnja drveća, postavljanja horizontalne signalizacije, javne rasvjete i video nadzora je oko 120.000,00 KM. Također, potrebno je osigurati sredstva i urediti dio van uličnog parking prostora iza zgrade Hrvatskog kazališta (iza bivšeg HIT-a), asfaltiranje, horizontalna signalizacija, drvored i vodonatapni sustav, javna rasvjeta, video nadzor, sustav za naplatu parkiranja, procijenjena vrijednost oko 150.000,00 KM'', navode u svojim zahtjevima Gradu Mostaru.

Rješenje iz ovog poduzeća vide u imenovanju Nadzornog odbora, Skupštine, imenovanju v.d. direktora, usklađivanju akata poduzeća i usvajanju prijedlog Odluke o javnim parkiralištima od strane Gradskog vijeća Grada Mostara.

''Tako će definitivno biti riješen status i sudbina zaposlenika kao i samog budućeg poslovanja ili postojanja poduzeća'', zaključuju iz ovog poduzeća u izvještaju koji će razmatrati mostarski vijećnici.

 

Kopirati
Drag cursor here to close