Mini hidroelektrana

Elektroprivreda ne odustaje i traži pristup Neretvici

Shodno regulativi za odobravanje projekata i zahvata u prostoru, Elektroprivreda BiH tvrdi da je pribavila jesve suglasnosti, odobrenja i dozvole sektora voda, okoliša, prostornog uređenja, električne energije i koncesija.
Gospodarstvo / Tvrtke | 03. 06. 2020. u 14:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elektroprivreda BiH (EPBiH) nije upoznata s bilo kakvim odlukama Općinskog vijeća Konjic o obustavi gradnje malih hidroelektrana na Neretvici i od nadležnih organa očekuje osiguranje pristupa gradilištu.

''Početak izgradnje dva postrojenja za proizvodnju električne energije na rijeci Neretvici u Konjicu je dugo i pomno pripreman projekt za proizvodnju zelene energije i doprinos smanjenju emisija zagađujućih čestica'', navode iz Elektroprivrede BiH u priopćenju za javnost.

Navodi se kako je Elektroprivreda BiH ''uložila višemilijunska sredstava u izradu projektne dokumentacije, rješavanje strogih okolinskih zahtjeva, realizaciju programa eksproprijacije i otkup zemljišta, istražne radove, administrativne troškove kao i troškove dobijanja svih neophodnih i danas pravosnažnih dozvola za realizaciju građenja''.

Shodno regulativi za odobravanje projekata i zahvata u prostoru, Elektroprivreda BiH tvrdi da je pribavila jesve suglasnosti, odobrenja i dozvole sektora voda, okoliša, prostornog uređenja, električne energije i koncesija.

''Uspješno su riješena imovinska pitanja i svim vlasnicima uplaćene pravične naknade, za što je Elektroprivreda BiH izdvojila 720 tisuća KM. Ispunjene su i obveze ulaganja u infrastrukturu lokalne zajednice, a u skladu s Ugovorom o koncesiji i Programom prijateljskog okruženja. U projekte rekonstrukcije, adaptacije i/ili izgradnje infrastrukturnih objekata i putne infrastrukture za mjesne zajednice Jasenik i Neretvica, Elektroprivreda BiH uložila je 1,2 milijuna KM'', dodaju iz Elektroprivrede BiH.

Napominju da je lokalna uprava iskazala podršku svim sudionicima na pripremi realizacije dva projekta malih hidroelektrana na Neretvici i time prvenstveno potvrdila zrelost lokalne zajednice koja u svom privrednom ciklusu već 70 godina baštini resurse nastale takođe kroz projekte korištenja voda za proizvodnju električne energije.

Lokalna uprava - Općina Konjic je Ugovorom o koncesiji obezbijedila kontinuiranu značajnu korist kroz naknadu za koncesiju koja će se plaćati od početka rada malih hidroelektrana u visini 10 posto od vrijednosti proizvedene električne energije za period 30 godina, tvrdi ovo javno poduzeće.

''Izgradnja dvije male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće podrazumijeva niz ugovora s domaćim kompanijama i, između ostalih, preduzećem sa sjedištem u Konjicu koje zapošljava lokalno raspoložive radnike. Ulaganje u samu izgradnju dvije male hidroelektrane iznosi 18 milijuna KM. Uz izgrađena dva postrojenja za proizvodnju čiste električne energije na vlastitoj teritoriji lokalna zajednica ostvaruje pretpostavke za samoodrživost i željeni doprinos globalnim težnjama za očuvanje okoliša i smanjenje emisija zagađujućih čestica'', priopćeno je iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close