Kroz nju može proletljeti Boeing 747

Tražio drva pa otkrio najveću špilju na svijetu

Dovoljna je da kroz nju proleti Boeing 747 i ne okrzne krila. Dugačka je više od 5 kilometara, visoka preko 200 metara i široka oko 150 metara. Neki od njezinih stalagmita visoki su oko 70 metara.
Gospodarstvo / Turizam | 09. 04. 2022. u 19:06 Bljesak.info
Son Doong - THE LARGEST CAVE ON PLANET EARTH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao da je ispala iz rubrike "Vjerovali ili ne", najveća špilja svijeta, Son Doong otkrivena je (službeno) tek 2009. godine.

Kako je moguće da je nešto tako ogromno zjapilo prazno toliko dugo? Priroda i svijet nikad nas neće prestati iznova fascinirati, prenosi Punkufer. Zaputimo se u skrivene rupe dalekog Vijetnama, gdje ova špilja leži.

20 godina od prvog otkrića

U blizini vijetnamske granice s Laosom, u šumi koja je danas proglašena nacionalnim parkom, dugo se skrivalo pravo blago. Tek 1991. godine jedan je lokalni seljak, Ho Khanh, slučajno nabasao na ulaz u špilju dok je radio kao ilegalni drvosječa.

Odmah je bilo jasno da nije riječ o običnoj špilji. Ulaz je bio ogroman, a iz nje je tekla rijeka. Ispričao je svojim prijateljima i poznanicima o tome što je vidio, no bilo je potrebno još 20 godina da istraživači saznaju za to.

Jedan britanski istraživački tim 2009. godine uputio se u šume kako bi pronašli špilju o kojoj su čuli. Zamolili su Khanha za pomoć i nakon dugog niza neuspješnih pokušaja uspjeli su pronaći špilju koju su tražili.

Zašto je toliko vremena bilo potrebno za otkriće nečeg tako velikog? U ovim šumama nema ljudi i teško je snaći se u njima, a veliki je poduhvat doći do špilje i baciti se u istraživanje. Nitko nije mogao ni zamisliti koliko je zapravo velika.

Široka oko 150 metara 

Pa, koliko je onda velika? Dovoljna je da kroz nju proleti Boeing 747 i ne okrzne krila. Dugačka je više od 5 kilometara, visoka preko 200 metara i široka oko 150 metara. Neki od njezinih stalagmita visoki su oko 70 metara.

Na dva mjesta krov špilje se urušio. Rupa koja je nastala omogućila je prodor dnevnog svijetla i sunčevih zraka u špilju, što je dovelo do prekrasnog fenomena. Sada ovdje raste drveće visoko po 30 metara te stvara raskošnu zelenu prašumu. Kada se vremenski uvjeti poslože, ovdje se stvaraju i oblaci.

Već 2013. godine u špilju je stigla prva turistička grupa. Ako im zavidite, pričekajte. Tu avanturu platili su čak 3000 dolara po osobi. Do špilje ne može svatko i potrebna je posebna dozvola vlasti za ulazak, a broj posjetitelja je ograničen. Čak je i ideja o gradnji uspinjače do ulaza u špilju „otkazana“ zahvaljujući naporima udruga za zaštitu okoliša.

Stoga, poželite li posjetiti špilju, dobro se pripremite. Možda baš Khanh s početka priče bude vaš vodič! Usput, gdje je on, što je s njim?

On je u međuvremenu postao lokalni vodič za znanstvenike i istraživače. Prestao je raditi kao ilegalni drvosječa i okrenuo ploču: sada je baš on konzervator koji čuva prirodu i vodi oduševljene goste na edukativne ture kroz šumu i špilju. Filmski!

Kopirati
Drag cursor here to close