Preporuke

Turistička putovanja u Europi: Cjepiva i potvrde…

Europsko vijeće preporučilo je članicama EU da od sljedećeg mjeseca ukinu sve zahtjeve za testiranjima i karantenom…
Gospodarstvo / Turizam | 22. 02. 2022. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Države članice Europske unije usuglasile su se u utorak da ublaže pravila za turistička putovanja u 27-člani blok za putnike koji su cijepljeni protiv koronavirusa ili su se oporavili od Covid-19.

Europsko vijeće preporučilo je članicama EU da od sljedećeg mjeseca ukinu sve zahtjeve za testiranjima i karantenom za putnike koji su primili cjepiva protiv koronavirusa ovlaštene od EU ili odobrene od Svjetske zdravstvene organizacije.

Putnici koji su primili drugu dozu cjepiva u roku od najmanje od 14 dana ili ne više od 270 dana prije dolaska, ili oni koji su primili treću dozu, imat će pravo na turističku posjetu, kao i oni putnici koji su se oporavili od COVID-19 u roku od 180 dana prije putovanja.

Europska komisija pozdravila je neobvezujuću smjernicu, koja također podrazumijeva da se testiranja niti bilo kakvi dodatni zahtjevi ne primjenjuju na djecu mlađu od šest godina u pratnji odraslih.

Smjernicom se također utvrđuju uvjeti putovanja iz zemalja izvan EU u članice EU, i također se uzima u obzir evolucija pandemije, povećano cijepljenje širom svijeta i davanje treće doze cjepiva, priopćila je Europska komisija.

Od putnika koji su primili cjepiva koja je odobrio WHO ali nisu ovlaštena za korištenje unutar EU, još se može tražiti da predoče negativni PCR test, ili da budu smješteni u karantenu, obznanilo je Europsko vijeće.

Do sada je EU odobrilo cjepivo protiv COVID-19 koje su razvile kompanije Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson i Novavax, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close