Prvo korona pa rat

Bosanci i Hercegovci ponovno otkazuju putovanja

U agencijama su optimisti da će proljetna putovanja krenuti bez obzira na trenutnu situaciju, ali ponude za europske destinacije još nisu otvorene.
Gospodarstvo / Turizam | 12. 03. 2022. u 08:21 Bljesak.info
Sve više otkazanih putovanja zbog rata u Ukrajini

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog sukoba u Ukrajini i straha od rata, sve veći broj građana otkazuje putovanja, podaci su turističkih agencija u Republici Srpskoj. Ublažavanje epidemioloških mjera u većini europskih zemalja unijelo je optimizam da će se putovanja vratiti na staro, ali aktualna situacija zabrinula je mnoge. Ima li razloga za strah?

"Ništa se nije osjetilo, ima turista... Meni se ništa nije promijenilo u odnosu na putovanja od ranije u Budimpeštu, nisu nam tražili ni testove što se tiče Covida, a što se tiče rata, to nitko nije ni spominjao", kaže Dijana.

Otkazivanje pred polazak 

Ipak, dio grupe s kojom je putovala otkazao je aranžman pred sam polazak, piše BHRT

"U agenciji su dali informaciju da je manja grupa, jer je par putnika odustalo od putovanja zbog tih događanja", dodala je Dijana Milešić.

Tu informaciju potvrdili su i u turističkim agencijama, ali ističu da otkazivanja nisu masovna.

"Imali smo početkom mjeseca putovanja za Dan žena, imali smo putovanje u Budimpeštu, tu je bilo otkaza", navodi Sofija Stevanović, zaposlena u Turističkoj agenciji.

U agencijama su optimisti da će proljetna putovanja krenuti bez obzira na trenutnu situaciju, ali ponude za europske destinacije još nisu otvorene.

Nema upozorenja 

"Sad već kako tko, oni koji se prvi isplaniraju, oni su već rezervirali. Mislim da ta kriza, kad je rat u pitanju, jest djelovala na strah kod ljudi od skoka cijena, od rata, od same neizvjesnosti, pojačana je uplašenost", ističe Vanja Savić, zaposlena u Turističkoj agenciji.

Dodaju da još uvijek nema nikakvih upozorenja niti informacija o eventualnim sigurnosnim prijetnjama.

"Da je situacija bila ozbiljnija i mi bismo upozorili putnike i razmišljali o tim putovanjima da li ih realizirati ili ne. Iz svog nekog iskustva, sad kad sam bila u Istanbulu, nekako se čovjek odmori. Nema pritiska, nema vijesti, kao u 2019. kada je sve bilo normalno, funkcionirali smo", naglašava Sofija Stevanović.

Pored straha od sukoba, kod velikog broja onih koji su aranžmane otkazali presudio je financijski trenutak, jer su mnogi umjesto putovanja izabrali nabavku zaliha osnovnih životnih namirnica u slučaju nepredviđenih situacija.

Kopirati
Drag cursor here to close