#Mostar

Grad odgovorio na optužbe Ministarstva: 'Ugostiteljima nije nanesena nikakva šteta'

''Ovim rješenjima vlasnicima nije nanesena apsolutno nikakva šteta, već su iskazali zadovoljstvo zbog mogućnosti iznajmljivanja nekretnine na ovakav način'', navode iz ovog gradskog Odjela.
Gospodarstvo / Turizam | 17. 11. 2023. u 09:50 R.I. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara je izdalo 10 rješenja ove kategorije, isključivo po zahtjevu stranaka, te smatramo da nije urađeno ništa što je nezakonito i nesavjesno, dapače upravo usklađeno i utemeljeno na  Zakonu u ugostiteljskoj djelatnosti i mišljenju koje je dostavljeno'', govore za Bljesak.info iz ovog Odjela komentirajući optužbe Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ o navodnom nesavjesnom i nezakonitom djelovanju.

Veza s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma

Kako su naveli Grad Mostar je na temelju zahtjeva stranaka u upravnom postupku da im se utvrde minimalni uvjeti i kategorija za pružanje usluga u domaćinstvu-smještaj bez usluge ishrane gostima, koji ne uključuje  fiskalizaciju, uspostavio izravnu vezu sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, te zatražio mišljenje vezano za primjenu Zakona u ugostiteljskoj djelatnosti u dijelu koji se odnosi na ovu kategoriju.

''Federalno ministarstvo okoliša i turizma dostavilo je odgovor u kojem je naglašeno kako, iznajmljivač može da bude zaposlen, odnosno u stalnom radnom odnosu kod određenog poslodavca, kao i korisnik mirovine, a da pritom iznajmljuje vlastitu nekretninu, uz činjenicu da je vlasnik nekretnine što dokazuje odgovarajućom dokumentacijom. Također, potrebno je i da ispunjava ostale uvjete, taksativno navedene kako u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, tako i u podzakonskom aktu. Prema tome, kod iznajmljivača koji samo pružaju usluge smještaja, bez usluge ishrane gostima utvrđuju se samo minimalno-tehnički uvjeti i kategorija, a ne izdaje se odobrenje za rad. Upravni postupak je identičan, samo se razlikuje nadležnost organa: za objekte četiri i pet zvjezdica je nadležno Federalno ministarstvo okoliša i turizma, dok je za kategorije dvije i tri zvjezdice nadležan gradski/općinski organ uprave'', naveli su iz Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara''.

I dok iz Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ tvrde kako je Grad 'takvim nesavjesnim postupanjem, potpuno ignorirajući postojanje Županijskog zakona i provedbenih akata donesenih na temelju istog, nesumnjivo nanio štetu predmetnim ugostiteljskim subjektima kršeći njihovo pravo na valjano i zakonito rješenje, a prekršene su i odredbe člana 67. stav (1) Ustava HNŽ kojim je propisana nadležnost lokalne (u ovom slučaju gradske) uprave za poslove koji su joj preneseni Županijskim zakonom', iz ovog Odjela tvrde suprotno.

Vlasnicima nije nanesena šteta

''Ovim rješenjima vlasnicima nije nanesena apsolutno nikakva šteta, već su iskazali zadovoljstvo zbog mogućnosti iznajmljivanja nekretnine na ovakav način. Ovakvim pristupom Federalno ministarstvo je istaklo smanjenje sive ekonomije, te zaštitu turista kroz prijavu njihovog boravka, a iznajmljivač uplaćuje paušal po ležaju za boravišnu taksu (utvrđen posebnim Županijskim propisima), te prijavljuje porez u skladu sa propisima iz oblasti poreza. Također se obraća Službi za poslove sa strancima, te prijavljuje turiste  - strane državljane. Uredno se vodi knjiga stranaca i knjiga domaćih turista’’, navode.

Propis povoljniji za stranku

Ističu kako su u kontaktima sa Ministarstvom trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ tražili primjenu istovjetnih odredbi propisanih u zakonima, a na način kako je to već naprijed navedeno, što su odbili bez obrazloženja.

''Na terenu je nadležna inspekcija pri Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ zabranila rad iznajmljivačima zbog neposjedovanja rješenja nadležnog organa o minimalnim uvjetima i kategoriji objekta i odobrenja za pružanje ugostiteljskih usluga (primijenjen je Federalni), te smatramo da takav ishod rješavanja predmetne stvari ne treba da trpe iznajmljivači, jer je primijenjen propis povoljniji za stranku, a sve u cilju da budu u postojećem sustavu. Ovakav način pristupa i primjene Zakona omogućio je jednom domaćinstvu da ako ima jednu sobu viška istu renta na naprijed navedeni način i omogućava da se to domaćinstvo dodatno potpomogne i financijski ojača. Obaveze koje bi uslijedile nakon pribavljanja rješenja po uputama nadležne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ, uvela bi iznajmljivače u sustav fiskalizacije, pa se postavlja pitanje same ekonomičnosti u obavljanju navedene djelatnosti’’, rekli su iz Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara'', navode.

Napominju da mnogo gradova/općina u više županija na području Federacije donosi rješenja o utvrđenoj vrsti i kategoriji objekta za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu - smještaj bez usluge ishrane gostima, koji ne uključuje  fiskalizaciju, što je učinio i Grad Mostar, a sve u cilju da se građanima olakša i potpomogne da očuvaju svoju privatnu imovinu i domaćinstva.

Bez valjanih rješenja

Naime, tijekom obavljanja redovnih poslova županijska turističko-ugostiteljska inspekcija na području pod ingerencijom Grada Mostara zatekla je određeni broj poslovnih subjekata koji bez valjanih rješenja pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu – vrste Sobe u domaćinstvu, potvrđeno je ranije za Bljesak.info iz Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ.

Navedenim subjektima nadzora, nadležni županijski inspektori zabranili su obavljanje predmetne djelatnosti do pribavljanja valjanog rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu u skladu sa Županijskim zakonom.

Nesavjesno i nezakonito postupanje

''Bitno je napomenuti da su svi subjekti nadzora dovedeni u ovu situaciju isključivo zbog nesavjesnog i nezakonitog rada Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara odnosno isti su posjedovali rješenja koja im je na osnovu njihovog zahtjeva izdao Odjel postupajući po odredbama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti Federacije BiH i Pravilnika o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu F BiH iako Hercegovačko-neretvanska županija odavno ima Županijski zakon) kojim je dio poslova u oblasti ugostiteljstva prenio na jedinice lokalne samouprave samim tim i na nadležne službe Grada Mostara'', rekli su ranije iz Ministarstva.

Naglasili su da je županijski Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti normativni akt HNŽ koji je po točno određenom postupku donio zakonodavni organ - Skupština HNŽ i njegova je primjena obavezujuća na području HNŽ bez izuzetaka. Dodali su kako su se, iz njima nepoznatog razloga i bez utemeljenja u zakonodavstvu, nadležne službe Grada Mostara u predmetnim su se slučajevima izuzele od te obaveze.

Kopirati
Drag cursor here to close